Výrobce stíhaček Gripen čelí dalšímu podezření z korupce

Ve Švédsku přibývají indicie zesilující podezření z korupce v případu prodeje švédských stíhaček JAS 39 Gripen do jiných zemí. Podle čerstvých údajů veřejnoprávního Švédského rozhlasu měl výrobce Gripenů, firma SAAB, vyplatit v přepočtu nejméně 125 milionů českých korun jednomu jihoafrickému prostředníkovi s kontakty na vysoké politiky při vůbec prvním exportu Gripenů do Jihoafrické republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadzvukový letoun JAS-39 Gripen

Nadzvukový letoun JAS-39 Gripen | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Švédský rozhlas se opírá o tajnou zprávu britské policie, která pro podezření z korupce vyšetřuje zejména partnerskou společnost SAABu, britskou zbrojovku BAE Systems.

Výplaty vysokých částek jihoafrickým směrem se přes společný podnik firem SAAB a BAE uskutečnily mezi lety 2003 a 2005, tedy až s několikaletým zpožděním po podepsání kontraktu o prodeji Gripenů na jih Afriky.

Vyšetřování domnělých úplatků kolem prodeje Gripenů bylo vloni ve Švédsku zastaveno. Podle tehdy vedoucího státního zástupce to ovšem nebylo proto, že by obchod proběhl čistě, ale proto, že se složité toky peněz nepodařilo jednoznačně spojit s konkrétními adresáty.

Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme