Liberecký kraj se vzpamatovává z povodní. Pomoci musí i stát

Nové přívaly deště o víkendu znovu vystrašily obyvatele obcí na severu Čech, před týdnem postižených prudkými záplavami. Čerstvé bouřky až na výjimky nenapáchaly takové škody jako při prvním úderu. Jejich dosavadní rozsah dnes Asociace českých pojišťoven odhadla na více než jednu a půl miliardy korun. A počítá předběžně s celkem s osmnácti tisíci pojistných událostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škody po povodni ve Frýdlantu

Škody po povodni ve Frýdlantu | Foto: Jan Zejda

K nápravě škod by měly přispět mnohamilionové částky od státu a přidat se chtějí i kraje, jimž se velká voda tentokrát vyhnula.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci po povodních v Libereckém kraji v Ozvěnách dne mluvili místní hejtman Stanislav Eichler a Michael Canov, starosta nedaleké Chrastavy.

„My zatím hasíme to nejnutnější, aby byla zajištěna dopravní obslužnost, aby pokračovaly uklízecí práce a aby nedošlo k nějakým hygienickým problémům, protože zničené předměty jsou v ulicích a intenzivně se odvážejí,“ popisuje aktuální situaci liberecký hejtman Stanislav Eichler.

Podle něj ale při odstraňování povodňových škod musí pomoci i stát: „Co se týče odstraňování povodňových škod, tak ve všech 79 postižených městech a obcích Libereckého kraje, to nemůžou zvládnout ani obce, ani kraj, tam musí pomoci vláda a musí jít o vícezdrojové financování.“

Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme