V Haagu se před soudem znovu objeví Radovan Karadžič

V nizozemském Haagu pokračují po krátké letní pauze procesy s několika obviněnými z válečných zločinů v bývalé Jugoslávii. Před soudem se má po delší době znovu objevit i někdejší politický vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič. Toho vydalo Srbsko do Haagu krátce po jeho dopadení před dvěma roky. Soud, ve kterém mu hrozí doživotí, se ale hodně vleče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova trestního tribunálu v Haagu

Budova trestního tribunálu v Haagu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Radovan Karadžič požadoval další odložení procesu, který se de facto rozběhl až letos na jaře. Bývalý bosenskosrbský předák, který se proti obviněním z celkem jedenácti zločinů hájí sám, chtěl dostat víc času na prostudování dokumentů zabavených v bytě manželky stíhaného generála Ratka Mladiče.

Prokuratura mu ale nevyhověla. Karadžič podle žalobců haagského tribunálu organizoval během občanské války v Bosně etnické čistky.

Radovan Karadžič | Foto: ICTY

Agresivní politika proti chorvatským a hlavně muslimským obyvatelům Bosny zahrnovala vyhánění i vraždění civilního obyvatelstva nebo obléhání Sarajeva.

Podle Karadžiče ale žádný plán genocidy neexistoval a cílem vedení bosenských Srbů bylo jen uchránění vlastního území, životů a majetků.

Jan Prokeš, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme