Před pěti lety Izrael zahájil evakuaci osadníků z Gazy

Přesně před pěti lety začala na Blízkém východě operace, kterou s nadějí sledoval celý svět. Izrael se rozhodl po 38 letech ukončit okupaci pásma Gazy. Udržovat tisíce kolonistů a vojáků na nepřátelském území bylo stále komplikovanější. Už brzy se ale ukázalo, že evakuace žádné problémy nevyřešila a mnoho jiných naopak Izraeli přinesla. Břetislav Tureček se Zblízka podíval za lidmi, kteří před pěti lety přišli o domovy a dodnes nenašli nové. Patří mezi ně i francouzská rodačka Laurence Bezizová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahradník Moti s manželkou Hanou se nenechal zlomit.

Zahradník Moti s manželkou Hanou se nenechal zlomit. | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

„Do Izraele jsem se přistěhovala ve dvaceti letech. Žili jsme s manželem na různých místech ve velkých městech. Pak jsme si ale řekli že se přestěhujeme do osady v pásmu Gazy, že tak vyjádříme naše odhodlání udělat něco pro židovský stát. Byl to sen, a trval do srpna 2005,“ říká.

Laurence byla jedním z osmi tisíc Židů, kteří se postupně usadili v pásmu Gazy. Někteří šli za snadným životem, jiní hledali dobrodružství sionistických průkopníků, další patřili k protiarabským extrémistům. Všichni šli ale do Gazy s posvěcením izraelských vlád, pravicových i levicových. Jenže před pěti lety přišla změna!

Čtrnáct tisíc vojáků a policistů z rozhodnutí vlády Ariela Šarona násilně evakuovalo kolonisty, kteří z Gazy odmítli odejít dobrovolně. Vzdorující osadníci skandovali, že „Židé nemohou deportovat Židy,“ někteří premiéra přirovnávali k nacistům a připínali si židovské hvězdy.Pak už se jen modlili, ale i to bylo marné.

„Vláda říkala, že odchod z Gazy vylepší pověst Izraele ve světě, když ukončíme okupaci.To ale trvalo asi tak dva týdny. Dnes už celý svět zase Izraeli připisuje všechny možné zločiny. Také nám říkali, že když uděláme v Gaze místo Palestincům, přestane teror. I ten ale pokračuje,“ vzpomíná Laurence.

Bývalým osadníkům podle ní daleko víc vadí, jak evakuace zasáhla do jejich životů. Trvá pocit vykořenění, drtivá většina jich stále žije v provizorních příbytcích, nedostali od státu všechny slíbené kompenzace, těžko hledají práci, rozpadají se jim rodiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Břetislava Turečka na téma Gaza 5 let poté.mp3

Šedesátiletý Moti Sender vzpomíná: „Odešli jsme z osady Ganej Tal den před tím, než tam nastoupili vojáci. Moje žena nechtěla vidět, jak nás vlastní lidé vystěhovávají z domovů. Tchýně zažila v Evropě holocaust, a kdyby jí do domu znovu přišli vojáci, asi by jí to připomnělo nejhorší chvíle jejího života.“

Také Moti považoval Gazu za součást Izraele. I jeho nucený odchod devítičlenné rodiny silně zasáhl. Přesto si ale tady za touto voliérou vybudoval svůj malý ráj – už druhý. V Gaze ve velkém pěstoval sazenice okrasných rostlin, teď už tuto živnost rozjel i tady na jihu Izraele. A se zápalem se snaží obnovit komunitu lidí vystěhovaných z osady Ganej Tal.

„Koukni: jedna ruka, ale každý prst je jiný. Tak je to i s lidmi. Moje žena si už měsíc po evakuaci našla práci na úřadu. Nic tam nedělala, ale pomohlo jí, že tam prostě každý den docházela. A já raději dávám peníze do stavby nových skleníků, než psychologům,“ říká Moti.

Bývalí osadníci nepřipouštějí, že si za své problémy mohou i sami – že se prostě nemuseli usazovat v okupované zemi. Z nástroje vysoké politiky se stali její obětí – pravicový radikál Šaron je pobízel k zabírání palestinské půdy, a když změnil názor, tisíce kolonistů zase vystěhoval.

Laurence Bezizová upozorňuje, že případ zahradníka Matiho je spíš výjimkou. „Vláda slibovala, že do dvou let se úplně všechno vyřeší. Všechno je ale jinak. V Gaze nás třeba 400 pracovalo jako farmáři. Teď se k tomu ale podařilo vrátit pouze padesáti lidem. My přitom nechceme ani víc, ani míň, než co jsme měli. Chceme žít přesně tak, jak jsme žili dřív,“ vypráví.

Pět let stará evakuace tedy pro Izrael zůstává otevřenou ranou. A nad ní se vznáší možnost dalšího stěhování desítek tisíc kolonistů – tentokrát z okupovaného západního břehu Jordánu.

Břetislav Tureček, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme