Vysoušeče z Troubek dorazily do Chrastavy

Lidé v Chrastavě na Liberecku, kterým nedávno rozvodněná řeka Jeřice zaplavila domy, mohou po dokončení úklidu zatopených místností začít vysoušet. Od hasičů si mohou dnes vyzvednout vysoušeče, které ještě včera používali lidé v moravských Troubkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chrastava druhý den po povodních

Chrastava druhý den po povodních | Zdroj: ČTK

Na Moravě měli lidé vypůjčené vysoušeče od 27. května. Teď poslouží zaplaveným Chrastavanům. Jedná se o kondenzační odvlhčovače, které vysoušejí pomocí chladu. Jejich výhodou je, že mají třikrát menší spotřebu elektrické energie než vysoušeče založené na teplovzdušném principu.

„Kondenzační vysoušeč funguje tak, že podchladí vzduch pod teplotu rosného bodu a veškerá energie, která se věnuje vysoušení, zůstává trvale v místnosti,“ vysvětlil ředitel výrobní firmy Ekotez František Janda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivana Bernáthová o vysoušečích pro Chrastavu na Radiožurnálu.mp3

Tato firma vysoušeče lidem nejprve v Troubkách a nyní v Chrastavě bezplatně poskytla.

Podle vedoucího půjčovny Miroslava Veselého musejí lidé, kteří používají kondenzační vysoušeče, bezpodmínečně dodržovat základní podmínku: uzavíratelnost vysoušené místnosti. Například při otevřených dveřích nemá smysl tento přístroj používat.

Lidé v Chrastavě dostanou podrobný návod k použití vysoušečů. Ty zde zůstanou tak dlouho, jak bude potřeba. Už nyní se ale musí začít vysoušet velmi intenzivně.

Ivana Bernáthová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme