Postní měsíc ramadán obchodníky s potravinami netrápí

To, že posvátný měsíc ramadán znamená pro muslimy celodenní půst, je dobře známé. Jak se však v tomto období daří obchodníkům s potravinami? Někdo si mne ruce, někdo už se těší, až bude po všem!

Muslimové po celém světě si pomalu začínají zvykat na letošní ramadán. Znamená to přes den hladovět a žíznit, a po západu slunce naopak všechno dohánět. Když se k tomu přidá vstávání na snídani a modlitbu ještě před rozedněním, není vlastně ani moc času na spánek.

Obchodníci ve starém Jeruzalémě se snaží nabízet své ovoce a zeleninu jako každý jiný měsíc v roce. Dědulové srkající na dřevěných stoličkách silnou kávu tu dnes naopak chybějí. Namísto vlastních dojmů se však raději vydávám zjistit konkrétnější údaje k nějakému obchodníkovi – třeba do potravin pana Nidála.

„Ramadán je pro muslimy postní měsíc. Ale zároveň nakupují speciální pokrmy, hlavně sladkosti. Lidé se navzájem navštěvují, dělají rodinné večeře… Nakupují proto více než v jiná období roku. Asi tak o třetinu. Na odbyt jde hlavně sýr, marmelády, oříšky, mléko, maso. Když se věřící přes den postí, v noci jedí o to více,“ vysvětluje mi obchodník.

Kebab o ramadánové noci

Palestinská obchodní komora shrnuje, že teď lidé utrácejí asi o 25 až 30 procent více než jindy. Jednak po nocích více konzumují, jednak se na ramadánu snaží přiživit spekulanti. Před svátky každoročně rostou ceny. Vlády muslimských států se je proto snaží alespoň u základních potravin hlídat.

Jeruzalémský pekař Usáma však ví, že jenom na cenách jeho obchody nezávisí: „Myslím, že to o ramadánu nebude nijak slavné. Lidé během něj kupují spíš maso a sladkosti, nikoli pekařské výrobky, které nabízíme. Samozřejmě, že jedí i chleba. Ale obávám se, že preferují spíš tradiční arabský chléb a ne naše bagety. Takže ramadán asi bude slabší než jiné měsíce roku.“

Naopak pan Adnán Dža’afar si mne ruce. Patří mu totiž nejvyhlášenější cukrářství východního Jeruzaléma. Pobočky má i v dalších dvou palestinských městech. „Ramadán je pro obchod výborný, hlavně když děláte do jídla a pití. Během dne je to slabší. Vpodvečer se to však změní a tak hodinu dvě se máme co ohánět. Lidé si ale naše dortíky odnášejí domů, nejedí je tady. Dávají si je po slavnostní večeři,“ popisuje majitel cukrářství.

Ramadánový měsíc

Jenže jsme v Jeruzalémě a tady se ani svátky neobejdou bez politiky a obav z násilností. Izraelská armáda i tentokrát zmírnila režim na okupovaných územích. Palestinci mají déle otevřená kontrolní stanoviště, aby se mohli snáze navštěvovat. Někteří mohou za příbuznými i do východního Jeruzaléma a do samotného Izraele.

Řada obchodníků říká, že podobná opatření mají na jejich živobytí daleko větší vliv než příchod ramadánu. Na lepší časy tak nakonec čeká i jinak spokojený Nidál: „Hodně záleží na tom, jestli se do města dostanou lidé z venkova, ze západního břehu Jordánu. Armáda totiž pohyb Palestinců hodně omezuje, takže zdaleka neprodáme tolik, kolik bychom mohli. Záleží, nakolik izraelské vláda muslimům dovolí, aby jezdili do Jeruzaléma.“


Zvětšit mapu: Jeruzalém, Izrael
Spustit audio