Regulace řetězců poškozuje spotřebitele, tvrdí Kocourek

Zákon, který měl nasadit ohlávku obchodním řetězcům, to má nahnuté. Několik ministrů současné vlády v médiích potvrdilo, že ho chtějí ještě letos zrušit, nebo výrazně seškrtat. Normu, která se úředně jmenuje zákon o významné tržní síle, prosadily levicové strany spolu s Potravinářskou komorou. Platit začala letos v únoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákupní vozíky

Nákupní vozíky | Foto: Jan Rosenauer

Podle zástupců sociální demokracie měla narovnat nevyvážené vztahy mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli. Obchodníci ale tvrdí, že zákon je diskriminuje, a podali proti němu stížnost k Evropské komisi.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) na Rádiu Česko potvrdil, že vláda se zákonem bude zabývat, a to na základě podnětu od Svazu obchodu a cestovního ruchu. Ten si stěžuje na to, že zákon svazuje vztahy mezi obchodníky a dodavateli. Jaké stanovisko při debatě o této normě bude prosazovat, ale ministr neprozradil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Kocourek a Miroslav Toman o tématu diskutovali ve Světě o deváté Rádia Česko

„My to podrobíme standardní proceduře zkoumání dopadu na podnikatelské prostředí, na které máme jasnou metodiku, a podle toho se potom rozhodneme. Já teď nechci apriori zaujímat nějaké stanovisko, které by říkalo ano, či ne.“

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman trvá na tom, že zákon o významné tržní síle smysl má. Podle něj minimálně v tom, že se zlepšila platební morálka.

„Zákon význam má, vzhledem k tomu, že stanovuje naprosto přesná pravidla na trhu s potravinami. Ten zákon stanovuje, že musí být zaplaceno do 30 dnů, stanovuje, že se nevyžaduje regálné a další poplatky, což je takzvaná zadní marže, že se neprodává pod cenou - s výjimkou sezónního zboží - a tak dále,“ upozornil Toman.

Ministr hájí spotřebitele

S názorem, že na trhu panuje nerovnováha a že dodavatelé jsou vůči silným obchodním řetězcům znevýhodněni, ministr průmyslu a obchodu nesouhlasí.

„Myslím si, že ty podmínky se mají stanovovat na základě dohody, nikoliv zákonem, protože nelze popsat zákonem všechny podmínky těch dohod. A i když toto prostředí je specifické, v žádném případě jej nelze popsat, a toto opravdu nahrává spíše dodavatelům a znevýhodňuje spotřebitele.“

„Takže v tomto ohledu já se budu zastávat spotřebitelů, kteří tím pádem při této regulaci nedostávají ty nejlepší podmínky, které by mohli mít,“ tvrdí ministr Martin Kocourek.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme