Prezident Klaus řešil s ministrem financí stav veřejných rozpočtů

O tom, jak udržet na uzdě veřejné rozpočty dnes na Hradě diskutoval prezident Václav Klaus s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Mluvili i o reformách, které chce koaliční vláda prosadit v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus přijal ministra financí Miroslava Kalouska

Prezident Václav Klaus přijal ministra financí Miroslava Kalouska | Zdroj: ČTK

Václav Klaus je podle Kalouska přesvědčený, že se vývoj veřejných financí musí regulovat a současné i ty plánované kroky vidí jako nezbytné. Kalousek řekl, že schůzku vnímá tak, že vláda má v těchto krocích podporu prezidenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek

„Myslím si, že mám právo na intenzivní pocit, že pan prezident je přesvědčen o nezbytnosti aktivních kroků za účelem konsolidace veřejných rozpočtů, o nezbytnosti úsporné politiky vlády a mám pocit, že z tohoto hlediska má celá vláda jeho podporu. Je to samozřejmě jen můj pocit, ale myslím, že je oprávněný,“ řekl Kalousek.

Prezident se podle něj chtěl hlavně informovat, debata se prý ale občas změnila na diskusi bývalého ministra financí s tím současným.

Kalousek přišel na Pražský hrad jako pátý člen Vlády Petra Nečase. Vedle samotného premiéra už se u prezidenta vystřídali ministr životního prostředí Pavel Drobil, šéf diplomacie Karel Schwarzenberg a ministr dopravy Vít Bárta.

ČSSD kritizuje způsob úspor

Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana je snaha snižovat schodek v pořádku, nelíbí se mu ale způsob, jak se toho docílí:

„Já si myslím, že to, že se snižuje schodek, je správně Otázkou je, jestli ten způsob, který používá vláda, to znamená jenom škrtá - a podle našeho názoru nespravedlivým způsobem - jestli je to správná cesta. Vedle škrtání by měla vláda nastínit i nějaký hospodářský program.“

Milan Kopp, Igor Maňour, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme