Sociální dávky čeká změna, má jich být méně

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek chce změnit systém sociálních dávek. Jejich výplaty chce výrazně zjednodušit. Oproti současným dvaceti by měly existovat jen tři dávky - pro sociálně slabé, při ztrátě zaměstnání a pro zdravotně postižené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální dávky. Ilustrační foto.

Sociální dávky. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Dnešní systém je velmi složitý na administrativu a to jak ze strany státních orgánů, které dávky vyplácejí, tak i ze strany klientů. Ti si pak oprávněně stěžují, že v řadě případů vypisují několik žádostí, které musí být potom posuzovány, přikládají k nim přílohy, které se v řadě případů opakují, různé lékařské posudky a přitom je to zbytečná zátěž jak klientů, tak i úředníků,“ řekl Jaromír Drábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případných změnách v sociálních dávkách diskutovali ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach

Současný systém je podle něj drahý z pohledu správy. „Také to znamená, že pokud významně snížíme počet dávek, tak bude mnohem jednodušší a účinnější kontrola,“ uvedl Drábek.

Ministr zdůraznil, že nechce omezit prostředky, které se na dávky vyplácejí. Lidé, kteří to potřebují, by tak nadále dostávali stejné peníze, ale v rámci jiné dávky. Změny mají přijít v lednu 2012.

„V tuto chvíli máme několik měsíců na to, abychom připravili podstatné kroky, které budou směřovat k tomuto termínu. Předpokládám, že i legislativně je možné tento termín dodržet,“ dodal ministr Drábek.

Špidla: Současný systém je dobrý

Podle bývalého premiéra Vladimíra Špidly a bývalého eurokomisaře pro zaměstnanost, rovné příležitosti a sociální věci se na sociálních výdajích nedá příliš ušetřit. Stávající systém sociálních dávek v Česku má navíc podle něj řadu výhod.

„Česká republika patří mezinárodně k zemím, které vydávají na sociální dávky velmi málo. Za druhé, a to je velmi důležité, je systém našich sociálních dávek velmi účinný, patří k nejúčinnějším na světě z hlediska ochrany před chudobou,“ podotýká Špidla.

Místopředseda ČSSD a stínový ministr práce Zdeněk Škromach tvrdí, že problém není v systému: „Ministr by měl v první řadě něco dělat pro zaměstnanost a ne zavádět nové úřady a provádět nějaké restrukturalizace. Přichází s něčím, co je administrativně daleko náročnější, bude to stát hodně peněz a může to vnést do systému problémy.“

Nový systém může přinést pozitivní změny

S tím, že se na sociálních výdajích nedá příliš ušetřit souhlasí i analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj by se ale právě v administrativě ušetřit dalo.

„Já si myslím, že to je spíše krok, který má omezit administrativu, která je se sociálním systémem spojená, protože řadu dávek vyplácejí různé orgány v České republice a bylo by určitě žádoucí, aby na jedné straně daně vybíral jeden úřad a na straně druhé sociální dávky také vyplácel jeden úřad. To samo o sobě ušetří až jednotky miliard korun ročně,“ dodává Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém systému vyplácení sociálních dávek mluvili na Rádiu Česko analytik ČSOB Petr Dufek a ředitel programu sociální integrace organizace Člověk v tísni Jan Černý.

Ředitel programu sociální integrace organizace Člověk v tísni Jan Černý navíc doufá, že nový systém přinese nové pozitovní změny: „Myslím si, že ta změna přinese i řešení některých negativních věcí, které jsou s tím současným dávkovým systémem spojeny."

"To je například to, že dávkový systém ač ti původně nezamýšlel preferuje například bydlení v předražených ubytovnách, protože vyplácí peníze na ubytování v plné výši, takže rodiny třeba platí 12 tisíc za jednu místnost se společnou kuchyní a záchodem. Kdyby bydleli v běžném nájemním bytě, tak by dostali třeba 3,5 tisíce. Pakliže to odstraní i tyto motivační faktory, které nejsou dobré pro sociální vývoj těch rodin, tak to bude jenom dobře,“ dodává Černý.

Igor Maňour, Lenka Rafaelová, Rádio Česko, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme