Austrálie by se měla stát republikou, znělo v předvolební kampani

Až zemře královna Alžběta II, Austrálie by se měla stát republikou. Prohlásila to australská premiérka Julia Gillardová. Tento - na první poslech kontroverzní výrok zazněl jen pár dní před parlamentními volbami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční pohled na Harbour Bridge a Operu

Noční pohled na Harbour Bridge a Operu | Foto: Jaroslava Kocábková

Gillardová to rozhodně nemyslela ani neřekla tak, že by čekala na smrt britské královny, která je zároveň panovnicí australskou, a které je 84 let. Byl to spíš takový předvolební výrok:

„Jako premiérka bych chtěla vypracovat model přechodu na republiku, na kterém bude shoda. Myslím ale, že vhodný čas pro změnu zřízení nastane, až když se změní panovník. Samozřejmě přeji královně Alžbětě II. dlouhý a šťastný život.“

Poprvé v kampani

Takže to neznamená, že by devětačtyřicetiletá Gillardová chtěla skoncovat s královstvím hned. Občas se Australané hodně dohadují o tom, zda zůstat monarchií v čele s britským panovníkem, nebo se stát republikou, avšak dosud to nikdy nebylo v předvolební kampani.

Julia Gillardová, která nedávno převzala vedení sociálnědemokratické strany Labour Party i premiérské křeslo po nepopulárním Kevinu Ruddovi ho teď očividně využila k předvolebnímu boji - možná i proto, že je tak čerstvým lídrem své strany, a možná i proto, že sobotní volby nemají jednoznačného favorita.

Gillardová prohlásila, že je republikánkou. Na to samozřejmě reagoval lídr opoziční aliance Národní a Liberální strany, tedy velký konzervativec Tony Abbot - a to slovy, že nevidí důvod, proč by se mělo měnit to, co funguje.

Australané už přitom rozhodovali o přechodu od monarchie k republice v referendu před 11 lety. Tehdy těsně - 54 procenty - převážil názor zůstat u království.. Nejspíš to je dané tím, že královna Alžběta je v Austrálii velmi populární, stejně tak jako princové Harry a William. I pro to také Gillardová chce se změnou státního uspořádání počkat na chvíli, kdy už Alžběta panovnicí nebude.

Diskuse v Commonwealthu

Snad v každé bývalé britské kolonii se o osamostatnění od britského trůnu vedly velké debaty - těch větších států ve společenství je dnes kromě Velké Británie a Austrálie skutečně jen pár - třeba Kanada, Nový Zéland nebo Jamajka. Ale například na webu kanadské televize CBC se dnes po tom výroku Julie Gillardové objevila anketa, zda se Kanaďané chtějí odtrhnout od Britské monarchie, nebo ne - zatím vedou zastánci změny, tedy vytvoření republiky.

V minulosti třeba v Kanadě uspořádali řadu anket a výzkumů - většinou vyzněly stejně - Ale ještě nikdy se tam nekonalo referendum, a dnes to není nějak ožehavé téma, zvlášť proto, že britský panovník v těchto zemích nemá nějak velké pravomoci.

Milan Kopp, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme