Ministři dnes rozhodnou o státních maturitách

Projekt státních maturit si ministři předávali čtrnáct let jako horký brambor. Reforma maturitní zkoušky ale nyní dostala zelenou od ministra školství Josefe Dobeše. Podle něj by středoškoláci měli nově maturovat už příští rok na jaře. Konečné rozhodnutí ale má dnes v rukou vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti

Studenti | Foto: Tomáš Adamec

Minulý rok středoškoláci státní maturitu vypískali. Za čtrnáct let příprav si vysloužila i několik přívlastků: Drahá, několikrát odložená, kritizovaná. A ministr školství Josef Dobeš k tomu dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel gymnázia Jateční v Ústí nad Labem a místopředseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt v Ozvěnách dne.

„Bylo to jedno z nejtěžších rozhodování a strávil jsem na něm asi nejvíce času vůbec ze všech úkolů, co tady je. Potkal jsem se s celou šíří odborníků, zainteresovaných lidí, odpůrců. A bylo to desítky, možná i stovky hodin schůzek a odborných porad,“ řekl Dobeš.

Podle jeho návrhu by středoškoláci měli nově maturovat už v příštím roce. Přiznává, že jeho rozhodnutí není úplně ideální, ale i tak čeká, že jeho doporučení vláda podpoří. A slibuje, že bude levnější.

„Zhruba před týdnem jsem zahájil intenzivní jednání se subdodavateli a výsledkem toho je, že se cena výrazně srazila. Bude to model, který se připravoval a výrazně levnější,“ podotkl ministr školství.

Ředitelé podporují rychlý start

Rozhodnutí vlády budou sledovat kromě středoškoláků i učitelé, kteří se ke státním maturitám museli několikrát přeškolovat. Jiří Růžička, ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera, doufá, že maturity už příští rok budou.

„Každé odkládání a zvedání v parlamentu rukou, aby se zase posunuly maturity, jak to bylo nedávno, znamenalo projev velké neúcty k práci učitelů. Protože učitelé se vzdělávali, učitelé připravovali maturity,“ dodal Růžička.

Pro rychlý start je například i ředitel gymnázia Jateční v Ústí nad Labem a místopředseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt. „Dnešní systém je poměrně rozvolněný. Myslím si, že nová maturitní zkouška trošku srovná mušku,“ podotkl.

S projektem nových maturit ale stále nesouhlasí někteří studenti. Výsledek jednání se nicméně dozvíme během odpoledne.

Klára Bílá, ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme