Nová expedice má lépe zmapovat rozpadající se Titanic

Expedice největších amerických kapacit v podmořském výzkumu má detailně zdokumentovat vrak Titaniku a současně posoudit, v jakém je stavu. K dispozici bude mít nejmodernější techniku, s jejíž pomocí hodlá sestavit trojrozměrný model potopené lodi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Titanic (vpravo) a jeho sesterská loď Olympic

Titanic (vpravo) a jeho sesterská loď Olympic | Foto: public domain

V digitální podobě pak model umožní odborné i laické veřejnosti, aby rozpadajícím se Titanikem na počítači doslova proplouvala.

V týmu nové expedice jsou špičkoví výzkumníci z institucí jako je Národní úřad pro oceánografii a atmosféru, nebo institut ve Woods Hole v Massachusetts.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor se zpravodajem ČR v USA Vítem Pohankou o expedici k Titaniku

Expedici, o níž Američané hovoří jako o „týmu snů“, dopraví na místo 75 metrů dlouhá loď „Jean Charcot“, vybavená třemi miniponorkami, nejmodernějšími sonary, akustickými zařízeními a kamerami.

Výpravu financuje americká společnost RMS Titanic, která má výhradní právo na záchranu předmětů z lodi a vystavuje je v mnoha zemích.

Jde tedy o partnerství nejvýznamnějších amerických státních výzkumných institucí a soukromé společnosti, která má s výpravami k Titaniku největší praktické zkušenosti.

Vít Pohanka, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme