Liberecký kraj potřebuje na opravy miliardy korun

Účet za škody na komunikacích v Libereckém kraji, které poškodily bleskové povodně, je už znám: přes dvě miliardy korun celkem. Více než jeden a půl miliardy korun budou stát opravy silnic druhé a třetí třídy, necelou půlmiliardu by pak měly stát opravy mostů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škody po povodni ve Frýdlantu

Škody po povodni ve Frýdlantu | Foto: Jan Zejda

Hejtman Libereckého kraje se proto sešel s ministrem dopravy Vítem Bártou a zástupci Státního fondu dopravní infrastruktury, a vláda by dnes na návrh ministra Bárty měla projednávat mimořádně žádost o uvolnění peněz na opravu zničených komunikací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hejtman Stanislav Eichler ve Světě o deváté Rádia Česko

Hejtman Stanislav Eichler ve Světě o deváté Rádia Česko připomněl, že zničené silnice blokují celé trasy silnic v postižené oblasti. „Do konce roku jsme schopni profinancovat 300 milionů korun.“

„Celkové škody způsobené přívalovými dešti v Libereckém kraji se budou vyčíslovat ještě dlouho. V kraji je stav nouze vyhlášený do 5. září a potom od tohoto data jsme do 7 dnů povinni dát ministerstvu financí seznam škod,“ připomněl Eichler.

Sedm mostů je v zničeno úplně, 119 poškozeno, z toho 30 velmi vážně.
Na některých místech budou stát provizorní mosty, které staví armádní ženisté. Ty ale kraj bude mít půjčen na tři roky. „Uděláme vše pro to, aby do tří let mosty stály a provizorní jsme mohli vrátit armádě,“ předznamenal Eichler.

„Silnice vyšších tříd mají vyšší prioritu než silnice třetí třídy, nicméně půjde o to, aby všechny obce byly dostupné,“ uzavřel hejtman Eichler.

Milan Kopp, Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme