Čínská média kritizují zprávu Pentagonu. Je prý agresivní

Zprávu Pentagonu o vzrůstajících výdajích Číny na zbrojení označují čínská média za agresivní a neprofesionální. Americké ministerstvo obrany uvádí, že Peking zvyšuje investice do výroby nukleárních zbraní, střel dlouhého doletu, ponorek i v oblasti kybernetiky. Peking navíc prý i nadále usiluje o získání převahy v Tchajwanské úžině, Tajpej i kvůli tomu požádala Washington o dodávky nových zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Čínské ministerstvo obrany ani zahraničí zatím na zprávu Pentagonu určenou pro americký Kongres oficiálně nereagovala, domácí deníky ale přinášejí odsuzující názory řady expertů.

China Daily cituje jednoho z pracovníků Čínské akademie sociálních věd, podle kterého ministerstvo obrany Spojených států používá nejednoznačné termíny bez jasných důkazů. Další zase upozorňuje na údajný agresivní tón.

V reakci na kritiku Washingtonu, že Peking přiznává jen část vojenského rozpočtu, zatímco desítky miliard dolarů vynakládá na zbrojení tajně, pak čínští politologové uvádějí, že absolutní transparentnosti nelze nikdy dosáhnout, navíc když nejde o spojence.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme