Cena starého papíru roste. Kontejnery jsou prázdné

Výkupní ceny starého papíru vyprazdňují kontejnery. Upozornil na to deník Právo s tím, že sběrny surovin v poslední době výrazně zvýšily výkupní cenu a o starý papír začal být najednou zájem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lisování recyklovaného papíru

Lisování recyklovaného papíru | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

A to dokonce takový, že mizí i z modrých kontejnerů, do kterých lidé papír třídí. Výkupní ceny papíru se za poslední rok zvýšily hodně. Ještě loni například sběrny za kilo starých novin platily jen několik desítek haléřů, ale dnes už se jeho cena pohybuje kolem dvoukoruny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výkupní ceny papíru a jeho sběr se soustředila Naďa Bělovská

Podle Pavla Merkla, obchodního ředitele Českých sběrných surovin cena v září dál poroste, protože papíru je celkově na trhu nedostatek, a to maximálně o 50 haléřů za kilogram.

Důvodem nárůstu výkupní ceny je podle Jaroslava Tymicha z Asociace českého papírenského průmyslu především nedávná hospodářská krize, ale také výpadky ve sběru v průběhu letních prázdnin.

Mnoho lidí, především bezdomovců vybírá modré kontejnery a prodávají ho ve sběrnách. Mluvčí Pražských služeb Miroslava Egererová Rádiu Česko potvrdila, že papír mizí - v červenci byl propad o 6,6 procent oproti květnu a kontejnery se vykrádají. Ekonomická krize se navíc podepsala na nižších nákupech a s tím souvisí menší počet papírových obalů.

Pražské služby každopádně hodlají proti vybírání modrých kontenjerů bojovat. Podnik totiž jejich vykrádání trápí, říká jeho mluvčí Miroslava Egererová, i když nejde o žádný obrovský přestupek. Připravují konkrétní kroky, které by měly vybírání papíru z kontejnerů zabránit.

Magistrát podle aktuálních informací zvažuje, že některé modré kontejnery s papíry uzamkne. Chce si vytipovat tři různé lokality ve městě, ve kterých bude sledovat, jak zamčení kontejnerů třídění odpadu ovlivňuje a na základě tohoto pozorování se rozhodne, jestli nechá zamknout další sběrná místa a v jakých oblastech.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme