Počet nových hypoték klesá

Úrokové sazby českých bank sice v červenci znovu klesly, ale počet nově uzavřených hypoték se snížil o více než tisícovku a jejich objem dokonce spadl pod 6,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba

novostavba | Foto: Jan Rosenauer

Vyplývá to ze zprávy o vývoji hypotečního indexu, který zveřejnila společnost Fincentrum. Optimističtější jsou informace o tom, že v meziročním srovnání se produkce hypotečních bank stále zlepšuje a že z hlediska objemu čerpali klienti českých bank nejvíce hypoték s tříletou fixací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl ve Světě o druhé

Vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl ve Světě o druhé uvedl, že v červenci bylo poskytnuto 3 797 hypoték v objemu asi 6,4 miliardy korun.

Zajímavé také je, že z hlediska objemu poprvé "zvítězily" úvěry s tříletou fixací nad úvěry s fixací pětiletou. Průměrné výše hypotečních úvěrů u jednotlivých fixací se tak začínají sbližovat.

Průměrná úroková sazba v červenci poskytnutých úvěrů poklesla, konkrétně na 4,84 procenta. Sazba klesala i v předchozích měsících. „Nejoblíbenější druhy hypoték jsou pětileté fixace na dobu 20 let a ve výši 1,7 milionu,“ charakterizoval Rajdl.

Milan Kopp, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme