Miliony Pákistánců zatím marně čekají na humanitární pomoc

Organizace spojených národů oznámila, že zatím nemá ani polovinu částky, která je potřeba na okamžitou pomoc Pákistánu. OSN vyčíslila okamžitou pomoc na 459 milionů dolarů. Pákistán bojuje s nejhoršími záplavami za posledních 80 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pákistánské děti se radují z balené vody.jpg

Pákistánské děti se radují z balené vody.jpg | Zdroj: ČTK

V minulých dnech sílila kritika na adresu pákistánské vlády i světového společenství, že na katastrofu reagují pomalu.

Potravinovou pomoc a pitnou vodu potřebuje podle OSN naléhavě asi šest milionů přeživších, tři týdny po začátku povodní ji ale dostalo jen zhruba 700.000 z nich. Velikost poznamenaného území se rovná rozloze Rakouska, Švýcarska a Belgie dohromady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Pákistánu přiblížil na Rádiu Česko bývalý velvyslanec Petr Přibík

Povodně zasáhly desetinu ze stomilionové pákistánské populace a připravily o život až 2000 osob. Úřady přitom dnes vydaly v některých oblastech Pákistánu varování před novými záplavami.

Pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik ve vysílání BBC přiznal, že Pákistán není schopen situaci zvládnout. Ujistil zároveň, že prostředky a pomoc určená pro občany postižené přírodní katastrofou nepadne do rukou extremistů.

Rahmán Málik také prohlásil, že vláda nedovolí Talibanu zvýšit svůj vliv v zatopených regionech prostřednictvím islámských charitativních organizací, které jsou podle výpovědí svědků schopnější v poskytování pomoci a z nichž mnohé jsou napojené na radikály.

Podle bývalého českého velvyslance v Pákistánu a Afghánistánu Petra Přibíka nejsou na místě obavy, že humanitární pomoc se dostane do rukou pákistánských extremistů a přívrženců hnutí Taliban.

„Tyto obavy nesdílím. Sdělovací prostředky (před tím) sice varují, ale to jsou jenom spekulace. Někde možná ve Vaziristánu se Taliban a jiné teroristické organizace mohou přiživovat, ale odkud by vzaly stovky milionů dolarů, vrtulníky a vojenskou organizaci? Naopak, včasná pomoc pákistánské armády jí může opět zvýšit prestiž mezi obyvatelstvem,“ upozornil Přibík na Rádiu Česko.

Pákistánská vláda zatím není schopná zajistit, aby se humanitární pomoc dostala do všech postižených oblastí. Podle Přibíka ale jediný, kdo má prostředky pomáhat, je právě armáda, nikoli vláda.

„A když to zredukujeme, znamená to buď soutěž, nebo spolupráci s humanitárními organizacemi, s OSN, Spojenými státy, Velkou Británií, Austrálií – sama pákistánská vláda nemůže nic,“ myslí si bývalý velvyslanec.

Marika Táborská, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme