Lesy ČR vypíší na podzim jednoroční tendry na těžbu dřeva

Státní podnik Lesy ČR chce ještě letos ušetřit 390 milionů korun. Z toho 200 milionu na původně plánovaných nezadaných zakázkách. Ušetřit chce podnik i na provozu a investicích. Ministr zemědělství chce také vyměnit dozorčí radu podniku. Od nového složení kontrolního orgánu chce větší pracovní nasazení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba dřeva (ilustr. obr.)

Těžba dřeva (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Nové jmenování dozorčí rady Lesů ČR plánuje ministr zemědělství Ivan Fuksa podle svých slov v co nejkratší době. Rada v novém složení bude kromě jiného pokračovat v dalších prověrkách jednotlivých nákladů. Ministr chce také zvýšit její pravomoci.

„Chci, aby dozorčí rada více koukala skutečně pod prsty managementu této společnosti. Chci, aby měla k dispozici veškeré podklady pro své rozhodování, aby pro ni neexistovalo žádné tabu,“ uvedl ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lesy ČR vyhlásí roční tendry. O tématu jsme ve Stalo se dnes hovořili s prezidentem Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeňkem Valným.

Kvůli v květnu zrušenému tendru na prodej dřeva a lesnické práce v hodnotě 16 miliard korun ze strany státního podniku Lesy ČR se bude příští rok v Česku těžit dřevo podle provizorních pravidel.

„Zakázky budou vypsány jako přechodné na jeden rok, budou vypsány jako jednokolové na 108 územních celcích a hlavním kritériem bude cena,“ řekl Radiožurnálu generální ředitel státního podniku Lesy ČR Svatopluk Sýkora. Některé zakázky ale dostanou firmy s rámcovými smlouvami a firmy s regionálním dosahem.

Podle Sýkory ale Lesy ČR připravují i přes provizorní vypsání zakázek na příští rok tendry za více peněz. „Velká zakázka se týká roku 2012 a dále, protože jsme původně plánovali na desetileté období. Takže my vše chceme ještě jednou projet s odbornou veřejností, s ministerstvem a zainteresovanými skupinami, abychom získali větší konsenzus, než byl v tomto roce,“ uvedl.

Diskriminace malých firem

Prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný v pořadu Stalo se dnes označil rozhodnutí Lesů ČR o vypsání nových tendrů za špatné pro dřevozpracovatele, protože nebudou moci nakupovat dřevo přímo od státního podniku.

„Výhrady máme zejména vůči zvolenému způsobu prodeje státního dříví, který je jednak nevýhodný pro stát a také diskriminuje dřevozpracující podniky, které nejsou nijak svázány s veřejnými zakázkami Lesů ČR,“ vysvětlil.

Jednoroční tendry nejsou podle něj řešením, které by mohly přinést změnu k lepšímu. Připomněl, že podle dosud platných tendrů prodávají polovinu vytěženého dřeva samy Lesy ČR, což se podle něj od 1. ledna změní a veškeré dříví budou obchodovat na trhu se surovým dřívím těžební společnosti.

„To je zásadní moment. Tím dalším je snížení počtu územních jednotek z původních 257 na 108. Což znamená výrazně nižší příležitost pro účast na veřejné zakázce pro malé a střední firmy. De facto lze konstatovat, že i když je tendr jednoroční, je koncipován v duchu toho velkého desetiletého až dvacetiletého,“ dodal.

Katarína Brezovská, Květa Moravcová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme