Joch chce navrhnout zrušení Úřadu zmocněnce pro lidská práva

Budoucí poradce premiéra Roman Joch Petrovi Nečasovi doporučí zrušit Úřad zmocněnce pro lidská práva, který vede bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Joch to řekl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Úřad považuje za zbytečný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Joch při svém vystoupení na ideové konferenci v Brně.

Roman Joch při svém vystoupení na ideové konferenci v Brně. | Foto: Tomáš Adamec

„Cestou k lepší garanci lidských práv a lidských svobod je udělat něco pro daňové poplatníky – zrušit státní úřady. Ten, který mě napadá v první řadě, je úřad pana Michaela Kocába,“ řekl Joch Radiožurnálu.

Skutečným zmocněncem pro lidská práva je podle něj ústava a Listina základních práv a svobod. „A proto každý státní úředník má být garantem lidských práv a občanských svobod. Není smysluplné vytvořit nějaký úřad a pojmenovat ho megalomansky a říct – tento úřad nám zajistí lidská práva, když to mají dělat všichni státní úředníci,“ řekl.

Roman Joch by se měl stát poradcem premiéra v oblasti lidských práv. Proti jeho nástupu do Úřadu vlády dnes na pražském Klárově demonstrovalo asi sto převážně mladých lidí. Demonstranti nejsou spokojeni s Jochovým pojetím lidských práv. Na demonstraci dorazilo i několik zastánců Jocha.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ - www.radiozurnal.cz/audio.

Martin Veselovský, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme