Česku hrozí ztráta miliard korun z evropských fondů

Česká věda a školství může kvůli vládním škrtům přijít o miliardy z evropských fondů. Ministr školství Josef Dobeš totiž nařídil razantní propouštění pracovníků, kteří mají v jeho úřadě čerpání evropských peněz na starosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jak Radiožurnálu řekl dobře informovaný zdroj, zásah má být tak velký, že systém získávání prostředků z Evropské unie může úplně zkolabovat. Ze dvou operačních programů přitom můžou české univerzity, výzkumné ústavy nebo základní školy získat až 120 miliard korun.

Ministr Dobeš chce počet pracovníků v sekci řízení operačních programů snížit nejméně o 30 procent. V sekci je přitom už teď nedostatek lidí. Během půl roku mělo nastoupit 70 nových pracovníků. Tenhle nábor ministerstvu schválila přímo Evropská komise, Radiožurnál má příslušný dokument k dispozici.

Brusel Česko upozornil, že v opačném případě může o peníze přijít. Ministr Dobeš po svém mluvčím vzkázal, že čerpání peněz ohroženo není. Jde mu prý o úspory v nákladech na úředníky. Ti, kteří mají na starosti evropské fondy, jsou ale pro stát velmi levní. 85 procent jejich platu totiž hradí Unie. Analýzu, jestli někteří z nich nejsou nadbyteční ministerstvo přitom teprve připravuje.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme