Záplavy v Pákistánu ničí i vzácné historické památky

Katastrofální záplavy v Pákistánu neničí jenom lidské životy, ale také historické památky nevyčíslitelné hodnoty. Upozorňuje na to pákistánský tisk. Situací už se zabývají i odborníci UNESCO. Pákistánské úřady ale podle místních novin pro záchranu historických monumentů nic nedělají, protože se musí soustředit na vyprošťování statisíců strádajících lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pákistánské ženy zařizují s doklady potravinové příděly pro své rodiny

Pákistánské ženy zařizují s doklady potravinové příděly pro své rodiny | Zdroj: ČTK

Voda už v jižní provincii Sind zalila archeologickou lokalitu Amrí. Jde o zbytky opevněného města, které bylo na vrcholu rozkvětu zhruba před pěti a půl tisíci lety. Média varují, že záplavy už začaly ničit i Moendžo daro. Památku, která je i na seznamu světového kulturního dědictví.

Toto město je asi nejznámějším dokladem starověkých civilizací v údolí řeky Indus. Pákistánské úřady stále vedou obtížný boj za záchranu přeživších. Odborníci se shodují, že rozsah zkázy je nad síly jednoho státu.

Vláda se stará o patnáct set nouzových táborů se statisíci uprchlíků. Zahynulo skoro šestnáct set lidí, voda vzala přes půl miliónu domů. O život přišlo i sto šedesát tisíc krav a buvolů.

Martina Hanáčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme