Izrael vyšetřuje své vojáky kvůli krádežím na mezinárodních flotilách

Izraelští vojáci nejspíš kradli počítače a mobilní telefony pasažérům mezinárodní flotily, která v květnu vezla humanitární pomoc do palestinské Gazy. O vyšetřování informují hlavní izraelské deníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přístavní dělníci v Gaze

Přístavní dělníci v Gaze | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Za mřížemi už skončil jeden důstojník a tři vojáci, kteří prý od něj vědomě koupili ukradené notebooky. Izraelci na jaře flotilu zadrželi v mezinárodních vodách. Sedm set cizinců pak Izrael poslal do věznice a lodi dlouho stály zakotvené v přístavech. Právě tehdy mělo ke krádežím docházet.

Čtyři podezřelí jsou ve vazbě a vojenská policie prý zvažuje zadržení dalších. V tuto chvíli se ví o krádeži asi pěti počítačů a několika mobilů. Předpokládá se ale, že elektroniky bylo více. Nejmenovaný důstojník připustil, že podezření vypadají velmi průkazně.

Na zmizení svého majetku si stěžují někteří zahraniční aktivisté i novináři, kteří byli na palubě. Izrael jim ani dva a půl měsíce po zadržení flotily nevrátil všechny věci. Někteří zjistili, že někdo telefonoval ze zabavených mobilů.

Italský novinář zase nahlásil, že někdo použil k nákupu jeho zabavenou kreditní kartu. Armáda všechny stížnosti odmítala s tvrzením, že veškeré věci už poslala do zahraničí a že v Izraeli z nich nic nezůstalo.

Břetislav Tureček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme