Řidič tříkolky s výbušninou zaútočil v čínském Sin-ťiangu proti davu lidí

Exploze vozidla s výbušninou zabila na západě Číny nejméně sedm lidí, dalších 14 utrpělo zranění. K výbuchu došlo v autonomní oblasti Sin-ťiang, která před rokem zažila etnické střety mezi muslimskými Ujgury a Číňany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní hlídka v ulicích Urumči

Policejní hlídka v ulicích Urumči | Foto: Robert Mikoláš

Podle dosavadních informací explodovalo na mostě ve městě Aksa ležícím v jihozápadní části Sin-ťiangu elektrické tříkolové vozidlo.

Policie vyšetřuje výbuch jako bombový útok. Zadržela ujgurského řidiče tříkolky, který údajně odpálil nálož poté, co vjel do davu lidí. Zadrženého nyní policisté vyslýchají.

Celá autonomní oblast přitom v minulých týdnech připomínala rozsáhlé policejní a vojenské manévry. Úřady v ulicích zároveň instalovaly desetitisíce kamer sledujících každý podezřelý pohyb.

Úřady viní z násilností ujgurské separatisty

Začátkem loňského července totiž v Sin-ťiangu vypukly etnicky motivované násilnosti mezi Ujgury a Chany, při kterých zemřelo na 200 lidí a dalších 1700 utrpělo zranění. Podle Pekingu za těmito střety stáli islámští extremisté.

Krátce před zveřejněním informací o dnešním výbuchu se na tiskové konferenci vyjadřoval k aktuální situaci v Sin-ťiangu guvernér této autonomní oblasti. Jak uvedl, ujgurští separatisté budou i nadále hrozbou pro celý region.

V samotném města Aksa nyní podle očitých svědků panuje výjimečný stav a v ulicích patrolují ozbrojení policisté.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme