Vína ze Znojemska bude letos méně. Kvůli počasí

Vinaři na Znojemsku letos očekávají až od dvě pětiny nižší úrodu než loni. Důvodem je hlavně nepříznivé vlhké počasí, které mělo za následek jednak rozšíření plísně révové, která ještě v době květu zničila řadu rostlin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinná réva

Vinná réva | Foto: Jan Rosenauer

Část úrody na některých místech poškodily také kroupy a mrazy. Podle ředitele společnosti Znovín Znojmo Pavla Vajčnera, dozrávání vína má nejméně týden zpoždění.

„Je to pořád maličko zpožděné. Myslím si, že jsou dobře nasazené třeba Sauvignon, Pálava. Tyto odrůdy budou výborné, protože těm vyhovuje chladno a teplo,“ poznamenal Vajčner.

Množství výnosů se ale podle něj bude pohybovat okolo čtyřiceti procent. „Oproti předchozím dvěma velice úrodným letům. Dlouhodobý průměr, který na Znojemsku je, bude o deset, dvacet procent nižší, než jiné roky,“ dodal ředitel společnosti Znovín Znojmo.

Michal Záboj, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme