Pro Pákistán děláme, co můžeme. Odmítá kritiku Kovanda z Evropské komise

Evropská komise přispěje Pákistánu sedmdesáti miliony eur, částku navýšila o třicet milionů. Pákistán totiž postihly nejhorší záplavy za posledních osmdesát let a škody jsou obrovské. Asi šest milionů přeživších potřebuje naléhavě potraviny a pitnou vodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajina

Krajina | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun hodlá apelovat na mezinárodní společenství, aby se připojilo k výzvě organizace k pomoci Pákistánu. Už v minulých dnech ale média kritizovala údajně bezkrevný postoj Západu ke katastrofě.

Přehrát

00:00 / 00:00

kovanda.mp3

S tím ale úřadující generální ředitel Evropské komise pro vnější vztahy Karel Kovanda nesouhlasí. „Členské státy a Evropská komise přispívají snad až třetinou toho, co generální tajemník OSN pro Pákistán chtěl, což bylo čtyři sta šedesát milionů dolarů,“ zdůraznil.

Odmítá i kritiku, která se snesla na eurokomisařku pro krizový management Kristalinu Georgievovou. Ta totiž přijede na místo zkázy až 23. srpna. Podle něj je ale důležité, kolik práce odvádí a že na místě byly monitorovací týmy hned po vypuknutí katastrofy.

Například britský deník Independent ale před pár dny vyslovil názor, že důvod nevýrazného postoje Západu k současnému dění v Pákistánu je politického rázu. V celé záležitosti hraje dle listu roli prohlášení britského premiéra Davida Camerona, že Pákistán exportuje teroristy a také negativní reklama spojená s nevydařeným návratem pákistánského prezidenta Zardárího domů z jeho návštěvy Evropy.

Pomoc není vidět

Podle reportážního fotografa Jana Šibíka, který je nyní přímo v Pákistánu, ale pomoc zatím vidět není. „Lidé tu nemají nic,“ podotkl s tím, že na místě je především problém v tom, jak pomoc doručit lidem, kteří ji potřebují.

A těch jsou miliony. „Mluvíme o milionech lidí. Ti potřebují především vodu, základní potraviny a léky a přístřešky,“ uvedl vedoucí Informačního centra OSN v Praze Michal Brož s tím, že věří, že se pomoc bude postupně dařit směřovat tam, kde je jí potřeba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportážní fotograf Jan Šibík a vedoucí Informačního centra OSN v Praze Michal Brož ve Světě o jedné.

Podle Šibíka v Pákistánu už existují provizorní kempy, kde se lidé soustředí. Ne všichni v nich ale mají svůj stan a ani pitná voda není v těchto místech pravidlem. Šibík nicméně ocenil pomoc společnosti Člověk v tísni, která v místě působí. „Do jedné konkrétní vesnice, kam se mohou lidé vracet, nainstalovali pitnou vodu,“ popsal.

Šibík ale upozornil na to, že katastrofa může být mnohem větší. Podle něj se totiž v obrovských lagunách, které se stále drží voda, začínají líhnout komáři. „Mohla by zde vypuknout malárie,“ dodal fotograf.

Lenka Buriánková, Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme