Izraelské pravicové skupiny kritizují Wikipedii. Prý poškozuje Izrael

Izraelské pravicové skupiny zahájily kursy pro přepisování Wikipedie – internetová encyklopedie totiž podle nich poškozuje Izrael. Na internetu se schyluje k dalšímu kolu bojů o popisování blízkovýchodního konfliktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Wikipedie

Logo Wikipedie | Foto: Wikipedia

Ústředí židovských osadníků a další izraelské pravicové organizace zahájily kurzy pro přepisování Wikipedie. Největší internetová encyklopedie prý totiž podle nich málo zohledňuje sionistické názory a hodnoty. Vyškolení aktivisté by prý tedy měli být schopní vybraná hesla opravovat. Židovské skupiny upozorňují, že podobně se na Wikipedii činí i kritici Izraele, a to prý v daleko větším rozsahu.

Chybí Golanské výšiny

Aktivistům například vadí, že mapa Izraele na Wikipedii nezahrnuje také Golanské výšiny a západní břeh Jordánu, které Izrael od roku 1967 okupuje. Nelíbí se jim ani to, že židovská osada Ariel je označována za osadu - podle nich se jedná o izraelské město. Podobné boje se na internetu vedou i o status Jeruzaléma.

Milióny hesel na Wikipedii může přepisovat úplně každý. Organizátoři kampaně ale tvrdí, že jim nejde o frontální útok – už proto, že přepisující aktivisté by mohli být zablokováni. To se před dvěma lety stalo proizraelské lobbistické skupině Camera ve Spojených státech, která chtěla ve velkém měnit sporná hesla.

Břetislav Tureček, David Hartmann Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme