Ekonom: Na výraznější daňové změny není čas

Daňové zákony se budou v roce 2011 měnit. Ne však tak razantně, jak se plánovalo. Ministr financí Miroslav Kalousek totiž nechal řešení podstatných daňových změn až na příští rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze

Jak na Rádiu Česko přiblížil ředitel skupiny Daňová politika na MF Martin Jareš, mezi významné změny, které v rámci nových zákonů vstoupí v příštím roce v platnost, patří především snížení základní slevy na dani o sto korun měsíčně či snížení slevy na dítě o 20 korun měsíčně.

„Změny se dotknou také lidí se stavebním spořením - bude uvalena speciální 50procetní daň na státní příspěvek. A pak to budou ještě změny, které se ale nedotknou velkého počtu daňových poplatníků, jako například zdanění výsluhových náhrad u vojáků a policistů,“ uvedl Jareš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změny v daňových zákonech v roce 2011 komentují Martin Jareš z ministerstva financí a hlavní ekonome Patria Finance David Marek.

Podle Miroslava Kalouska by tyto změny měly přinést do státního rozpočtu o 11 miliard korun víc. Ministr přitom původně plánoval mnohem více změn, které však nynější návrh neobsahuje.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka se ale do příštího roku více stihnout nedá. „Například tam, kde se změna dotkne některých určitých skupin výrazně, bude potřeba dlouhý čas na podstatnou diskusi. A na to není čas, proto je potřeba je odložit až na pozdější dobu,“ uvedl.

Důležitější podle něj bude to, jak budou pokračovat přípravy na rozpočet pro rok 2012, kde už by měly být promítnuty systémovější kroky a opatření jak na straně daní, tak na straně výdajů.

„Pak je také potřeba si vyjasnit, jaký podíl mají mít jednotlivé typy daní na celkovém daňovém systému. Prostor ke změnám je zde značný. Například majetkové daně jsou u nás popelkou v daňovém systému. Druhým úkolem bude v rámci zdanění fyzických osob určit jakou míru progrese považujeme za společensky spravedlivou. To není ekonomická otázka, ale výsostně politická záležitost,“ řekl Marek.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme