Darování krve nebolí, ale pomůže

Transfúzní stanice po celé České republice trápí nedostatek dárců krve. Jejich počet totiž stagnuje. I když nových dárců přibývá, zhruba stejný počet jich kvůli věku nebo nevhodnému zdravotního stavu krev přestává darovat. Nemocnice by rády získaly nové dárce, protože podle vyhlášky musí poskytnout krev v případě hromadných neštěstí a zajistit dostatečnou variabilitu krevních skupin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

darování krve

darování krve | Foto: Fotobanka stock.xchng

Transfúzní oddělení v pardubické krajské nemocnici vypadá velmi příjemně. Nejprve mám dojem, že jsem v nějaké kantýně pro lékaře - všude jsou stolky, u kterých posedávají lidé s kávou a limonádou. Proti vchodu je i recepce, kde mě sestra nechá vyplnit jakýsi dotazník. Zajímá je mé jméno, rodné číslo, adresa, zaměstnavatel a to, zda už jsem někdy krev dávala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Darování krve nebolí, ale pomůže

Nejprve mě sestra posílá na před odběr, kde mi zjistí krevní obraz a krevní skupinu. S výsledkem krevního obrazu si mě zve lékařka k dalšímu vyšetření zdravotního stavu, změří mi krevní tlak, prohmatá mě a zkontroluje krevní obraz.

Tady se dozvídám: „Bohužel dnes nesplňujete dva parametry krevního obrazu. Budu vám muset doporučit, abyste přišla znovu za měsíc.“

Přesto se chci podívat, jak to na odběru vypadá, a přidávám se k paní Renatě, která jde darovat krev podruhé: „Mám tatínka po vážné autonehodě, takže jsem tu proto, abych pomohla druhým.“

Renata si mezitím myje předloktí v místnosti před odběrovým sálem. Vcházíme dovnitř, kde je dalších asi 5 lůžek, s opěrkami na ruku a speciálními váhami.

Mezitím, co sestra připravuje paní Renatu na odběr, jiná mladá slečna, která před chvilkou odběr dokončila, omdlévá v předsálí. Sestry ji zvedají nohy a ukládají ji na lůžko do vedlejšího sálu, podle všeho se často nestává, že by lidé po odběru omdleli.

„Stát se to však může,“ upozorňuje mě lékařka. „Záleží, v jaké pohodě člověk přijde. Určitě je dobré den před odběrem hodně pít, a když jdete na odběr, ráno se určitě nasnídejte, ale nic tučného.“

Setra napíchne paní Renatě žílu a krev stéká do plastového sáčku na váze. „Je to malinké píchnutí jako třeba obyčejné očkování, takže je to skoro bez bolesti,“ uklidňuje mě paní Renata.

I když mi to tentokrát nevyšlo, za měsíc to zkusím znovu.


Zvětšit mapu: nemocnice v Pardubicích

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme