Architekti opět upozorňují na korupci zadávání veřejných zakázek

Česká komora architektů se znovu snaží bojovat proti korupci. Není to poprvé - komora už v dubnu vydala prohlášení, kde upozorňuje na to, že způsob zadávání veřejných zakázek často nebývá příliš transparentní, ani veřejně kontrolovatelný, natož úsporný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Architektura

Architektura | Foto: Corel GALLERY

„Prostor, který poškozuje soutěž a soutěživost v obecném smyslu slova, je u nás nesmírně rozevřený. Zbývá málo míst, kde je upřímný zájem a kde jsou použity nástroje důležité pro to, aby soutěž jako taková fungovala,“ uvedl na Rádio Česko Jan Sapák, první místopředseda České komory architektů.

Metody, které se používají v poškozování veřejných soutěží jsou podle něj sofistkované, rafinované a nenápadné. „Proto nemohu uvést konkrétní příklad, protože bychom se dostali na půdu trestněprávní. My u veřejných soutěží potřebujeme opačný důkaz o tom, že není sebemenší pochybnost, že věc proběhla transparentně. Na každém jednotlivém kroku pak musíme tu čistotu vysledovat,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká komora architektů se znovu snaží bojovat proti korupci. Ptáme se 1. místopředsedy komory Jana Sapáka.

Zdůraznil, že komora architektů podle něj ze zákona dohlíží na čistotu soutěží a v rámci svých sil se snaží v této věci prospět. „Komora monitoruje všechny vypisované veřejné soutěže. A pokud má nějaká z nich znaky architektonické soutěže nebo naopak je jako architektonická nazvána a scházejí ji některé podstatné vlastnosti, vyhlašujeme ji jako neregulérní,“ přiblížil.

Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme