Výpadek financí by vysoké školy mohly nahradit fondy EU

Vysoké školy přijdou o část peněz ze státního rozpočtu. Podle ministra školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných by si univerzity mohly výpadek příjmů vynahradit z fondů Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Promoce (Ilustrační foto)

Promoce (Ilustrační foto) | Foto: Jan Rosenauer

Podle zjištění Radiožurnálu ale kroky samotného ministra efektivní čerpání evropských dotací ohrožují. Ze dvou tak zvaných operačních programů přitom můžou české univerzity, výzkumné ústavy nebo třeba základní školy získat až 120 miliard korun.

Ministr Dobeš nařídil propuštění víc než 30 procent lidí, kteří mají v rezortu školství čerpání evropských peněz na starosti. Tok peněz z Bruselu by kvůli tomu mohl podle zjištění Radiožurnálu úplně zkolabovat.

Sama Evropská komise přitom uznala, že ministerstvo naopak potřebuje nabrat další zaměstnance. Na to ministr Dobeš odvětil, že stávající tým na jeho úřadě nepracuje dobře a podle jeho analýzy čerpání peněz z Bruselu nezvládá.

Proto chce velkou část zaměstnanců vyměnit. Radiožurnál má ale k dispozici údaje, které ukazují, že ministerstvo školství evropské peníze čerpá efektivně.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme