Elektřina z německých větrníků ohrožuje českou přenosovou síť

Společnost ČEPS připravuje větší zabezpečení české přenosové sítě. Obává se jejího přetížení kvůli přitékajícímu proudu z německých větrných elektráren.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina

Elektřina | Foto: European Commission Audiovisual service

V případech, kdy objem dodávané energie překračuje únosnou mez, není možné v české přenosové soustavě dodržet základní bezpečnostní kritérium. Z Německa totiž proudí elektřina přes nás například do Rakouska.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČEPS připravuje řadu opatření, řekl Radiožurnálu člen představenstva Miroslav Vrba

„Elektřina si hledá cestu nejmenšího odporu, tak jako voda, když je povodeň. Naše síť je robustní, takže přes nás protéká do Rakouska nebo přes Bavorsko do středního Německa. Německo je tak vlastně vybalancované, ale používá pro transfer přebytkové elektřiny vyrobené na severu sítě polské, české a také třeba rakouské,“ vysvětlil člen představenstva ČEPSu Miroslav Vrba.

Toky elektřiny z Německa způsobily extrémní zatížení tuzemské sítě už na podzim roku 2008 a 2009. ČEPS proto podle Vrby připravuje řadu opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zabezpečení české přenosové soustavy proti nadměrnému objemu proudu z Německa mluvili na Rádiu Česko Miroslav Vrba, člen představenstva společnosti ČEPS a Michal Janeček, předseda České společnosti pro větrnou energii.

„Zvyšujeme vnitřní zatížitelnost naší sítě, dalším obranným opatřením je snaha zatlačit elektřinu zpátky do Německa. Pak už následují opravdu havarijní opatření, kdy se neplní bezpečnostní standarty a proti tomu se bráníme,“ řekl Miroslav Vrba.

Náklady na opatření bude hradit ČEPS. Zastává ale pozici, že by je měli platit obchodníci. Řešení ČEPS vidí v zavedení takzvaného jednotného tarifu za přeshraniční přenos.

Výpadky hrozí pouze v řádu hodin za rok

I předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček přiznává, že k přetížení české sítě může dojít. Varuje ale před zbytečnými a přehnanými obavami.

„Nebezpečí tady je, v roce minulém i předminulém nebezpečí nastalo, nejsou to ale týdne nebo měsíce, kdy nebezpečí hrozí. V loňském roce to bylo v řádu hodin a v předloňském roce v řádu desítek hodin za rok. A to je trochu rozdíl a v tomto kontextu se musí situace hodnotit a zpracovávat.“

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme