Rusko předalo Polsku další dokumenty o letecké nehodě

Vyšetřování dubnové letecké nehody u Smolenska, kde zahynul polský prezident Lech Kaczynski a 95 dalších Poláků, se možná pohne dopředu. Rusko Polsku dnes předalo část dokumentace. Jde o jedenáct svazků, které obsahují kopie záznamů výslechů svědků, fotografie z místa katastrofy, popis osobních věcí obětí a protokoly z genetických testů ostatků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo letecké tragédie u Smolenska

Místo letecké tragédie u Smolenska | Foto: Telewizja Polska, S. A.

Materiál převzal šéf polské vojenské prokuratury Krzysztof Parulski, který je od pondělí v Moskvě, kde se také sám zabýval například ověřováním černých skříněk. Nový materiál bude postupně zpracováván polskými vyšetřovateli.

Proč jednání trvají tak dlouho?

Parulski řekl, že i přes velmi dobrou spolupráci s ruskou stranou může vyšetřování trvat celá léta. Vyšetřování vede v Rusku stejně jako v Polsku vojenská prokuratura. Zatím nejsou předány dokumenty, které ruská strana ještě nezpracovala. Podle slibů ruské prokuratury by měly být předány během několika týdnů. A i když se neštěstí stalo na ruské straně, i Polsko dluží Rusům podklady ze svého vyšetřování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Smolensko.mp3

Polský zástupce u Mezistátního výboru pro letectví Edmund Klich uvedl, že ‚lze mluvit o 12 příčinách katastrofy‘.

Spekulace o příčinách existují od samého začátku. Hlavní příčinou může být hustá mlha, která ten den byla nad Smolenskem. Spekuluje se o chybě pilotů, kteří nepřizpůsobili přistávání podmínkám nebo o typech parametrů, které používali polští piloti a ruská obsluha letiště.

Reakce Poláků na vyšetřování leteckého neštěstí jsou velmi emotivní. Událost rozdělila Polsko na dvě části.

„Příznivci zesnulého prezidenta stále zpochybňují vyšetřování vedené jak polskou, tak i ruskou stranou. Ti nejsou spokojeni s žádnými výsledky. Na druhé straně stojí oficiální postoj prokuratury a vládnoucí strany, která je spokojena a zdůrazňuje dobrou spolupráci s Ruskem, že vše je dobrou vůlí Moskvy,“ říká spolupracovnice Rádia Česko v Polsku Joanna Czaplinská.

Karolína Koubová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme