Bárta jednal v Brně o stavbě dálnice R52 do Vídně

Ministr dopravy Vít Bárta se dnes ráno vydal vlakem do Brna, aby mohl s vedením Jihomoravského kraje v čele s hejtmanem Michalem Haškem, primátorem Brna Romanem Onderkou a dopravními experty jednat o důležitých projektech v kraji. Především se mluví o brněnském železničním uzlu, silničních projektech a o velkém městském okruhu v Brně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vít Bárta v Brně

Vít Bárta v Brně | Zdroj: ČTK

Všechny železniční investice byly v Jihomoravském kraji pozastaveny. „Dali jsme panu ministrovi pádné argumenty k tomu, aby se zamýšlel nad budoucností projektu železničního uzlu v Brně,“ říká hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání s ministrem dopravy Vítem Bártou v pořadu Stalo se dnes okomentoval brněnský primátor Roman Onderka.

Podle Bárty je ale nereálné za současného stavu financí stavbu za 20 miliard zahajovat. Nepodaří se ani čerpat peníze z Bruselu v rozpočtovém období do roku 2013:

„Nicméně jsem velmi rád, že s Brnem a krajem budeme vážně diskutovat především v rámci přípravy dalšího programu, z hlediska čerpání peněz z Evropské unie a o tom, aby tento projekt se stal projektem prioritním pro následující léta.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Bárta.mp3

Na jednáních také probíhala prezentace silničních projektů. Především propojení rychlostní silnice R52 z Brna do Vídně, která je zaručena mezivládní dohodou mezi Českou republikou a Rakouskem. Ministr dopravy vše uvidí na vlastní oči, protože delegace se odpoledne přesouvá do Mikulova, kde by se dálnice měla v budoucnu začít stavět.

„Já věřím, že až budeme odpoledne z Mikulova odjíždět, že budu moci potvrdit, že pan ministr Bárta má v této věci jasný názor, že tedy obchvatem Mikulova zahájíme do roku 2014 výstavbu chybějící části R52," říká Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hašek Michal.mp3

Dálnice se teprve připravuje, probíhají projektové práce, vydávají se příslušná územní rozhodnutí. Jednání se v tomto případě vedou na úrovni financování stavby. Hledá se zapojení evropských financí a národních rozpočtových zdrojů.

„Jihomoravský kraj prosazuje, aby do roku 2014, kdy budou Rakušané v zásadě hotovi a budou u státní hranice v Mikulově, tak aby na české straně celá stavba alespoň začala. A to první etapou obchvatem Mikulova,“ dodává Hašek.

„Bylo by velmi špatné, kdyby ze čtyř proudů z Rakouska, nám auta sjížděla do dvou proudů a celou cestu z Mikulova až do Pohořelic jela po staré silnici,“ říká primátor Brna Roman Onderka.

Městský okruh se dokončí

Dalším tématem schůzky byl velký městský okruh v Brně, který se nachází téměř před dokončovací fází. „Myslím, že si mohu dovolit říct, že názor ministra dopravy je poměrně jasný. Stavba velkého městského okruhu, konkrétně Dobrovského tunely, bude pokračovat,“ říká Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roman Onderka.mp3

„Tohle sdělení je pro mě, jako pro primátora, velmi důležité a velmi závazné," říká Onderka.

Společnost ČSA chce do zimy zrušil letecké spojení mezi Prahou a Brnem. I o tom padla slova na dnešním jednání. Ministr Bárta si nechá předložit materiály od ČSA a společně se zástupci Jihomoravského kraje je budou konzultovat.

Michaela Vydrová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme