Merklín je Vesnicí roku Karlovarského kraje

Merklín získal titul Vesnice roku 2010 v Karlovarském kraji a zvítězil v osmém ročníku této soutěže, do které se letos přihlásilo 30 obcí. Kromě hlavní ceny bylo uděleno dalších jedenáct ocenění. Například dvě z nich - za aktivity pro mládež a vedení kroniky – získal Vintířov. Merklín získal titul především díky investicím. V současnosti se může pochlubit moderním sportovním areálem, rekonstruovanou nádražní budovou nebo vyřešeným systémem likvidace komunálního odpadu. Pokračuje Dana Jelínková.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Merklín

Merklín | Foto: Karlovarský kraj

Obec odkoupila například nádraží od Českých drah za 1,2 milionu korun, aby z něj vytvořila rekreační areál. Investovala do něj hlavně z různých dotací přibližně 25 milionů korun. V opraveném objektu je umístěno nové informační centrum, v areálu vzniklo dětské hřiště, skatepark a další plocha pro různé míčové hry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Merklín je Vesnicí roku Karlovarského kraje

Merklínu se podařilo získat na deset různých dotací, jež využil mimo jiné na revitalizaci starých skládek v okolí Merklína, na výstavbu plynovodu nebo autobusových čekáren. Obec uspěla i se žádosti o podporu na opravu školy nebo sportovní haly.

Pro obec je důležitá i ochrana před nebezpečím záplav. Prakticky celou zástavbou protéká řeka Bystřice, která by mohla být za určitých okolností hrozbou. Po povodni v roce 2002, která část Merklína ohrozila, investovala obec do protipovodňových opatření kolem čtyř milionů korun. Z toho představovala více než jeden milion státní dotace.


Vítěz celostátního kola soutěže Vesnice roku 2010 bude znám 11. září. Slavnostní vyhlášení se uskuteční v Luhačovicích.

Dana Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme