Izrael a Palestinci obnoví přímé rozhovory

Izraelci a Palestinci poprvé po dvaceti měsících obnoví přímé rozhovory. Oznámila to americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Prezident Barack Obama a takzvaný kvartet mocností pro Blízký východ (USA, EU, Rusko a OSN) pozve na 2. září do Washingtonu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a předsedu palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pohled na izraelskou zeď z Olivové hory

pohled na izraelskou zeď z Olivové hory | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Izraelská i palestinská strana mají své důvody, proč tuto možnost nevyužít. Benjamin Netanjahu už řadu týdnů tvrdí, že je ochoten vrátit se k jednacímu stolu, ovšem aniž by mu někdo kladl nějaké podmínky. Abbás požaduje záruky, že budoucí palestinský stát bude v hranicích příměří z roku 1967. Také chce ukončení výstavby v ilegálních židovských osadách. Abbás tím podmiňuje svůj návrat k přímým rozhovorům s Izraelci.

Obě strany se snaží, aby měly co nejlepší startovací pozici. Důležitým faktorem je také čas, protože 26. září má skončit zmrazení výstavby izraelských osad, které trvalo deset měsíců. Toho se obávají všechny strany, protože v případě, že se obnoví výstavba izraelských osad, mírový proces se zřejmě opět na dlouhou dobu zmrazí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu v Izraeli Nataša Dudínská o obnově mírových rozhovorů na Rádiu Česko.mp3

Kdyby obnova rozhovorů nespěla, je možné, že Palestinci jednostranně vyhlásí samostatný stát. Toho se Izrael obává, zejména proto, že tato myšlenka má stále větší podporu v diplomatických kruzích.

V září by se ve Washingtonu měla projednávat ožehavá témata – hranice budoucího palestinského státu, politický status Jeruzaléma, bezpečnostní záruky pro Izrael či právo na návrat palestinských uprchlíků.

Lehké to nebude

„Narazili jsme na obtíže v minulosti, nerazíme na ně znovu,“ prohlásila šéfka americké diplomacie Clintonová a dala tak najevo, že nečeká lehká jednání.

Podle hlavního amerického vyjednavače na Blízkém východě George Mitchella je ale pokrokem už skutečnost, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu a palestinský prezident Mahmúd Abbás vůbec sednou k jednomu stolu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Pohanka a Břetislav Tureček o mírových rozhovorech v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

Obě strany by spolu měli začít jednat bez předběžných podmínek, dodala Hillary Clintonová, která v posledních dnech telefonicky jednala s mnoha klíčovými osobnostmi v regionu.

Do Washingtonu přiletí i jordánský král Abdulláh a egyptský prezident Husní Mubarak, představitelé zemí, kterých se konflikt v židovském státu přímo dotýká.

Palestinci a Izraelci budou mít na dosažení dohody jeden rok.

Vyjádření Izraele a Palestinců

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už pozvání do Washingtonu uvítal. Palestinci se zatím vyjádřili rezervovaně. Uvítali stanovisko „kvartetu“ a nevyjádřili se k pozvání Hillary Clintonové.

Blízkovýchodní kvartet na jaře řekl, že pokud se má jednat, tak by se mělo jednat podle plánu. Budoucí palestinský stát by měl vzniknout zhruba v hranicích z roku 1967 s východním Jeruzalémem jako hlavním městem budoucí Palestiny. Teď však Hillary Clintonová řekla, že se bude jednat bez předběžných podmínek, což znamená, že Američané přišli s něčím jiným, než čekali Palestinci a než jim kvartet sliboval.

Palestinské vedení by se mělo jasněji vyjádřit teprve večer, kdy bude jednat výkonný výbor Organizace pro osvobození Palestiny.

Milan Kopp, Vít Pohanka, Tomáš Pavlíček, Břetislav Tureček, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme