Ministerstva budou šetřit na platech ale i na provozu

Přípravy státního rozpočtu na příští rok finišují. Ministerstvo financí mělo dnes od jednotlivých resortů vyinkasovat jejich představu o tom, kde by se dalo v rozpočtu na příští rok ušetřit. Finance pak z návrhů sestaví definitivní předlohu státního rozpočtu na příští rok tak, aby ji v září mohla projednat vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze

Platy, investice nebo provozní náklady, to jsou nejčastější návrhy škrtů, na které se chystají jednotlivá ministerstva. „Hovoříme o výrazném zeštíhlení ministerstva dopravy v řádu více než deseti procent zaměstnanců,“ upřesnil například některé úspory ministr dopravy Vít Bárta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O šetření na jednotlivých ministerstvech mluvili v Ozvěnách dne poradce ministra vnitra Jiří Reichl a Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 - hnutí Starostové.

Odlišná není situace ani jinde. Na ministerstvu práce hodlají platit jen nezbytně nutné opravy, pozastaví se i modernizace informačních technologií a nebudou se otvírat nové investice. Seškrtat se pak budou muset i některé sociální dávky.

„Stejně jako ostatním rezortům nám nezbývalo nic jiného než uposlechnout nařízení vlády a připravit škrty v celkové výši 8,3 miliardy korun. Je to rozvrstvení, pokud to budeme brát po procentech: 10 procent na platy, 10 procent na provozní výdaje a 5 procent na investiční výdaje v roce 2011,“ popsal situaci na ministesrtvu vnitra poradce ministra Jiří Reichl.

Celkem musí ministři zkrátit rozpočty o šest miliard korun. Část bitvy o rozpočet se ale teprve rozběhne. Už teď totiž někteří avizují, že se ještě pokusí vyjednat si peněz víc.

„Máme na příští rok připravených 5,66 miliardy, a to jsou peníze, se kterými budeme muset vystačit. Budeme se ale ještě snažit jednat o navýšení této částky,“ řekl 1. náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Pavelka. Podobná jednání by se měla odehrát v příštím týdnu.

Veronika Malá, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme