Nabídka levných letenek z Prahy od podzimu klesne

Brno bude mít novou leteckou linku. Nízkonákladový dopravce Ryanair začne od listopadu létat z letiště Tuřany do Milána. Rozšíří i počet svých letů do Londýna na sedm týdně. Naopak z Prahy společnost odchází. Od podzimu zruší některé linky i další nízkonákladové společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letiště Ruzyně

letiště Ruzyně | Foto: Jan Rosenauer

Irský dopravce se od října stáhne z posledních dvou linek, které z hlavního města provozuje. Skončí tak levné lety do Dublinu a Stockholmu. Už v červenci přestaly aerolinky létat do Frankfurtu a Birminghamu.

Důvodem ústupu z trhu jsou prý vysoké poplatky na pražském ruzyňském letišti. Proto Ryanair míří do Brna.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Levné letenky.mp3

Obchodní ředitelka Ryanair pro střední Evropu Henrike Schmidt očekává na nové lince do Milána vysoký zájem cestujících a nevylučuje, že společnost zavede z moravské metropole další spoje.

„Myslím si, že Miláno je jedna z velmi dobrých destinací. Létá tam už spousta našich pasažérů z různých míst, odkud lety do Milána v naší síti nabízíme. Dělali jsme si průzkum, kam se vlastně z Brna ještě nelétá. A nelétá se do žádné italské oblasti. Miláno je populární třeba pro ženy kvůli nákupům a taky pro rodinu, kvůli památkám.“

Nabídka levných letenek z Prahy naopak klesá. Další nízkonákladový dopravce Wizzair v těchto dnech nečekaně zrušil linku z Prahy do Paříže a řadě cestujících tak způsobil nepříjemné překvapení. Od října přestane společnost létat i do Osla a švédského Malmö. Naopak počet linek do Londýna aerolinky navýší.

Analytik makléřské společnosti Cyrrus Jan Procházka ale očekává, že další nízkonákladové společnosti dřív nebo později mezeru na trhu rychle zaplní, stejně jako tomu bylo po krachu aerolinek Sky Europe:

„Nízkonákladový model se z Prahy trochu vytratí, myslím si, že je to jenom dočasně, přeci jenom budování dalších letišť, zejména ve Vodochodech, je v plném proudu. Letiště Praha Ruzyně není úplně tou ideální destinací pro nízkonákladový model.“

Zatímco levných letů nízkonákladových společností ubývá, zájem klasických dopravců o Ruzyň roste. Letos do Prahy začalo létat pět nových společností.

Tomáš Medek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme