Z britských silnic mizí radary

Zatímco v jiných zemích policisté tvrdě stíhají řidiče, kteří jezdí rychle, v Británii se vydali opačným směrem. Ze silnic mizí radary. Hlavní důvod tohoto opatření je ekonomický. Milovníci rychlých kol se radují, kritici naopak protestují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měření rychlosti radarem

Měření rychlosti radarem | Foto: Tomáš Adamec

Britské ministerstvo dopravy oznámilo snížení rozpočtu na bezpečnostní opatření na britských silnicích o 38 milionů liber. A vláda zastavila centrální financování rychlostních kamer.

Jde o součást záměru vládní koalice konzervativců a liberálních demokratů zastavit válku proti řidičům. Tento slib je důležitým prvkem vládní strategie.

Celkově nové opatření znamená, že místní policejní útvary jestliže chtějí kamery dále instalovat a udržovat, na to musí sehnat prostředky z vlastních zdrojů. A to prakticky nikdo není ochoten činit. Výsledkem jsou zprávy z celé Británie, podle kterých se rychlostní kamery vypínají jedna za druhou.

Britská knihovna v Londýně | Foto: Milan Kocourek

Řidiči ve většině případů reagují pozitivně, protože nebudou muset platit pokuty za nadměrnou rychlost naměřenou těmito kamerami. Od roku 1992 jich bylo na britských silnicích instalováno přes šest tisíc. Výnosy z pokut za nezákonnou rychlost přinášely příjem sto milionů liber ročně.

Podle asociace britských policejních náčelníků v posledních osmi letech klesl počet smrtelných nehod na silnicích o polovinu, což se přičítá hlavně právě rychlostním kamerám.

V Oxfordu bylo v posledních týdnech vypnuto přes 70 kamer a na jednom místě byl zaznamenán 88 procentní nárůst počtu dopravních přestupků oproti výsledkům v předchozích dvou letech.

Rychlost se nadále bude měřit, a to ponejvíce přenosnými radary, které dopravní strážníci ovládají manuálně.

Milan Kocourek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme