Odchod stovek lékařů může způsobit problémy českým nemocnicím

Stovky lékařů chtějí na konci tohoto roku opustit české nemocnice. Důvodem jsou nízké platy. Například z Královéhradecké fakultní nemocnice jich chce odejít až 90.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice. Ilustrační foto.

Nemocnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle ředitele hradecké fakultní nemocnice Romana Prymuly by to mohlo ohrozit chod tohoto zdravotnického zařízení. Hlavně v případě, že by více lékařů odešlo z jednoho pracoviště.

Vláda by proto podle něj měla brát výzvu lékařských odborů vážně: „Rozhodně situaci není možné podceňovat. Zatím to na mě dělá dojem, že vládní struktury to spíše podceňují a nezdá se, že by se chystaly k nějakému razantnímu kroku. Takže nechám se překvapit, jak to bude vypadat. Ale myslím si, že tady skutečně určitá hrozba je.“

K podávání hromadných výpovědí na konci tohoto roku vyzval lékaře z celé republiky Lékařský odborový klub. Ministr zdravotnictví Leoš Heger s odboráři už jednal, sejít se mají znovu do dvou měsíců.

Chod nemocnic může ovlivnit nedostatek peněz ve zdravotnictví

Chybějící miliardy v českém zdravotnictví mohou v dalších letech výrazně ovlivnit chod nemocnic. Hrozí zpožďování plateb dodavatelům a také zastavení investic.

Například královéhradecká fakultní nemocnice musí už teď měnit plány rozvoje na příští roky, říká ředitel Roman Prymula. „V tuto se zdá, a už jsme to avízo získali, že z úrovně ministerstva nedostaneme v následujících dvou letech prakticky žádnou dotaci. Vypadá to tedy tak, že nic stavět nebudeme, protože na to nemáme. Ani z prostředků dotačních, natož z vlastních, protože situace je napjatá si nemůžeme dovolit nainvestovat ani své prostředky,“ dodal.

Ota Nehasil, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme