Na hradě Helfštýn začalo Kovářské fórum 2010

Ode dneška až do příštího pátku se bude v hradní kovárně na Helfštýně pilně pracovat. Umělecký kovář Poldi Habermann, který přijal pozvání na letošní ročník tradičního Kovářského Kovářského fóra, vytvoří figurální plastiku s pracovním názvem Nad hrobem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kovářská práce

Kovářská práce | Foto: Lenka Kupková

Na Helfštýně budeme mít jedinečnou příležitost být při tom, když vzniká kovářská plastika- tedy od samého počátku nakrácení materiálů, řezání, spojování až po povrchovou úpravu a finální instalaci hotové plastiky v exteriéru hradu.

Uměleckému kováři Poldi Habermanovi bude při práci pomáhat jeho manželka. Pracovat budou společně v prostorách historické kovárny na třetím nádvoří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Práci uměleckého kováře na hradě Helfštýn přiblížila v Ranním Radiožurnálu Jana Zemková.

Autor tady na Helfštýně symbolicky oslaví své pětapadesáté narozeniny - s životním jubileem ale pracovní název plastiky nad Hrobem, jak dodává s notnou mírou nadsázky kastelán Jan Lauro, nijak nesouvisí:

„Souvisí s nějakou filozofickou úvahu pana autora. Protože v současné době tvoří tak nějak poeticky a hodně volnou uměleckou formou. Už to není tradiční kovařina spíš už to balancuje se sochařinou.“

Příští pátek, kdy bude figurální plastika hotova, naváže na kovářské fórum oblíbené víkendové mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston.

Jana Zemková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme