V Hodoníně na Blanensku uctí památku obětí holocaustu

Památku obětí holocaustu připomene pietní shromáždění v Hodoníně na Blanensku. Začne v jedenáct hodin na místě, kde za války stával romský sběrný tábor. Podle Lucie Matějkové z pořádajícího Muzea romské kultury v něm bylo vězněno na čtrnáct set lidí. Dvě stě z nich zde zahynulo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nůžky vězňů v koncentračním táboře v Osvětimi

Nůžky vězňů v koncentračním táboře v Osvětimi | Foto: Muzeum Auschwitz-Birkenau

„Letos poprvé bude i možnost nahlédnout do jednoho z původních stojících takzvaných baráků, které tam právě stály už v době existence tábora. Jsou to provizorní prostory, ale bude zde možné shlédnout výstavu Genocida Romů v době 2. světové války, což je autorská výstava Muzea romské kultury,“ přiblížila Matějková.

Původní objekt lágru bylo možné zpřístupnit díky tomu, že se v minulém roce podařilo ministerstvu školství tento areál vykoupit. U Hodonína by v budoucnu mělo vzniknout nové centrum. Záležet ale bude na penězích.

„Toto místo by mělo být vzdělávacím střediskem, kam by mohla chodit jak laická veřejnost, stejně tak, jako lidé chodí například do bývalého tábora v Osvětimi nebo v Terezíně, informovat se o historii genocidy Romů za 2. světové války. Stejně tak by to ale mělo být i místo pro vědce a bádání,“ dodala Matějková.

Pavla Dluhoschová, Gabriela Grmolcová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme