Palestinští a izraelští radikálové odmítají mírové rozhovory

V Izraeli a mezi Palestinci přibývá kritiky chystaných mírových rozhovorů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dostal varování od pravicových radikálů, že nesmí nabízet Palestincům jakékoli ústupky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojení Palestinci

Ozbrojení Palestinci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Palestinský prezident Mahmúd Abbás zase čelí obvinění, že podlehl americkému tlaku a že se stejně zase vrátí s prázdnýma rukama. Spojené státy chtějí přímé mírové rozhovory zahájit 2. září. Výsledek by prý měly přinést do roka.

U Palestinců jednání schvaluje pouze hnutí Fatah a Výkonný výbor Organizace pro osvobození Palestiny - tedy dvě skupiny, které řídí samotný prezident Abbás. Ostatní frakce tvrdí, že prezident ani nemá mandát, protože mu už dávno vypršelo funkční období.

Hlavně se prý ale Palestinci dostali do ponižující role - budou s Izraelci sedět u jednacího stolu, zatímco židovští kolonisté budou dál stavět osady na palestinské půdě.

Právě osadnický tábor zase kritizuje zprava izraelského premiéra. Netanjahu se prý otáčí zády ke svým předvolebním slibům a k zájmům židovského národního tábora. Jak osadníci tvrdí, u rozhovorů stejně vyjde najevo, že Palestincům jde pouze o zničení Izraele.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme