USA vadí, že Írán sám obohacuje jaderné palivo

Írán dosáhl milník v jaderném programu. Za pomoci ruských odborníků začal vkládat palivo do atomového zařízení v Búšehru na jihu země. Izrael to označil za nepřijatelné. Washington reaguje smířlivě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atomové zařízení v Búšehru. Írán.

Atomové zařízení v Búšehru. Írán. | Zdroj: ČTK

Reaktor v Búšehru není rizikový, uvádí americké ministerstvo zahraničí. Tamní elektrárna slouží k mírovému využití jaderné energie a na to má Írán i podle Washingtonu právo. Dokud budou jaderné palivo dodávat Rusové a odvážet to vyhořelé, nebudou s tím mít Spojené státy problém.

Americké vládě ale vadí, že Írán současně sám jaderné palivo obohacuje. A to na vyšší úroveň, než jakou potřebují atomové elektrárny, v jiných zařízeních než v Búšehru a odmítá se podřídit rezolucím Rady bezpečnosti OSN.

Ty ho vyzývají, aby s tím přestal nebo umožnil přísnější kontroly Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Proto vzbuzuje íránský jaderný program podezření Washingtonu a jeho západoevropských spojenců.


Zvětšit mapu

Vít Pohanka, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme