Tajemníkem pro Evropskou unii by se mohl stát Ivan Hodač

Mezi třemi vážnými kandidáty na státního tajemníka pro Evropskou unii je i Ivan Hodač, šéf asociace výrobců aut. V České televizi premiér Petr Nečas potvrdil, že tajemníka vybere do několika týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie 

Evropská unie  | Foto: Tiskový servis Evropské komise

„Je mezi několika kandidáty v užším výběru. Je hodně na čele, patří mezi prioritní kandidáty, ale rozhodnuto o konkrétním jméně není, protože to vyžaduje můj velice hluboký pohovor,“ řekl Nečas.

„Pokud dělám tak zásadní personální rozhodnutí, tak vždy na základě toho, že skutečně si to s příslušnými kandidáty velice hluboce rozebereme, co vlastně od sebe vzájemně očekáváme, a teprve na základě toho se rozhodnu,“ doplnil. Státní tajemník převezme agendu, kterou měl v předchozích vládách na starosti vicepremiér pro evropské záležitosti.

Nečas také zdůvodnil, proč chce, aby na evropské záležitosti dohlížel primárně tajemník z Úřadu vlády a ne ministerstvo zahraničních věcí.

„Drtivá většina evropské agendy již dneska není otázkou zahraniční politiky, ale vnitřní politiky České republiky. V drtivé většině se jedná o problematiku typu doprava, telekomunikace, energetika, zemědělství nebo životní prostředí. To jsou bytostně vnitrostátní témata. Je tedy nesmysl, aby tyto věci dělalo a zastřešovalo ministerstva zahraničních věcí,“ dodal Nečas.

Právě kvůli přesunu kompetencí od české diplomacie k Úřadu vlády a navrhovanému tajemníkovi je mezi vládou a ministerstvem zahraničí spor. Ministrovi zahraničí Karlovi Schwarzenbergovi se kandidát Ivan Hodač na post tajemníka nelíbí.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Petra Benešová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme