Maďarský exprezident uctí na Slovensku památku svatého Štěpána

Bývalý maďarský prezident László Sólyom navštíví dnes v podvečer slovenské Komárno. Chystá se tu položit věnec u sochy prvního uherského krále a zemského patrona svatého Štěpána. Chtěl to udělat i přesně před rokem při slavnostním odhalení sochy. Slovenské úřady ho ale tehdy odmítly pustit do země a spory přerostly v mezinárodní skandál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarská republika

Maďarská republika | Foto: Emanuel Macoun

Sólyom půjde, stejně jako chtěl vloni, do Komárna pěšky. Bude hostem místního starosty a spolku Palatinus a také přednese projev u sochy svatého Štěpána, ke které položí věnec, stejně jako to plánoval už 21. srpna 2009.

Rozdíl je pouze v tom, že nyní se do Komárna vypravuje jako soukromá osoba. Kromě toho se také na Slovensku změnila vláda, takže by dnes k žádnému incidentu dojít nemělo.

Maďarská strana tehdy nepřijala argument, že na výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy by takováto návštěva nebyla vhodná, a stěžovala si na toto jednání i u evropských soudních instancí. Zatím ale bez výsledku.

Gregor Martin Papucsek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme