Škrty v rozpočtu příští rok zřejmě přibrzdí českou ekonomiku

Růst ekonomiky by v příštím roce měly částečně přibrzdit plošné škrty v rozpočtu. Premiér Petr Nečas v České televizi řekl, že by mohlo jít o snížení 0,6 až 0,7 procentního bodu. Škrty v rozpočtech a úspory jsou podle premiéra nezbytné, protože jinak by další zadlužování Česku neprospělo. Podle něj však proti zadlužování nepomohou pouze škrty, ale také reformy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas

Petr Nečas | Zdroj: ČTK

„Hluboká důchodová reforma, reforma zdravotnictví, reforma sociálního systému, zjednodušení a ztransparentnění daňového systému, modernizace systému vzdělávacího a především reforma terciárního školství,“ vyjmenoval Nečas.

Nečasova vláda například plánuje snížit platy lidem ve veřejném a státním sektoru o deset procent. Výjimkou mají být platy učitelů. Mzdy poslanců a ústavních činitelů by měly klesnout o pět procent. Krátit se budou i některé sociální dávky, omezí se podpora stavebního spoření. Sněmovna návrh státního rozpočtu pro rok 2011 projedná v říjnu.

Vláda v polovině srpna schválila limity státního rozpočtu na příští rok s deficitem 135 miliard korun. Rozpočtový cíl pro deficit veřejných financí v roce 2011 tak je 4,6 procenta HDP. Česká národní banka v srpnové prognóze odhadla růst tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,8 procenta. Ministerstvo financí v roce 2011 počítá s růstem HDP o 2,3 procenta. Podle Evropské komise hospodářství České republiky příští rok poroste o 2,4 procenta.

Petra Benešová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme