Bývalý maďarský prezident se vrátil do Komárna, tentokrát bez incidentů

Přesně po roce se do slovenského Komárna vrátil někdejší prezident Maďarska Lászlo Sólyom. Loni tam chtěl odhalit sochu svatého Štěpána, návštěvu mu ale premiér Fico zakázal. Rozpoutal tak diplomatickou roztržku. Opakovaná návštěva se už obešla bez incidentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

László Sólyom přešel do Komárna po hraničním mostě

László Sólyom přešel do Komárna po hraničním mostě | Zdroj: ČTK

László Sólyom se do Komárna opět vypravil pěšky po hraniční městě, tentokrát však jako soukromá osoba a dokonce bez ochranky. Několik stovek lidí ho přivítalo bouřlivým potleskem.

Svůj projev u sochy svatého Štěpána, ke které také položil věnec, začal slovy: Jak jsem slíbil, vrátil jsem se. Prvního uherského krále vykreslil jako tolerantního panovníka všech národů žijících v zemi.

Ve vztahu ke Slovensku upozornil Sólyom na nepoznání Maďarů, což je podle něj živnou půdou pro předsudky. Skandálu před rokem se v projevu vyhnul.

Slovenští politici oslavy ignorovali

Z pozvaných představitelů slovenské vlády nedorazil do Komárna nikdo. Místopředseda parlamentu Béla Bugár k tomu uvedl, že nepřijede proto, aby se z akce nestala politická záležitost.

Když chtěl vloni Sólyom ještě jako maďarský prezident sochu slavnostně odhalit, slovenská policie ho na příkaz tehdejšího premiéra Roberta Fica do země nepustila.

Incident přerostl v mezinárodní roztržku, protože maďarská strana nepřijala argument, že na výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy by takováto návštěva nebyla vhodná, a stěžovala si na Slováky v Bruselu i u evropských soudních instancí.

Martin Hromádka, Linda Nagyová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme