Cestování po zemích: Nizozemsko

31. prosinec 2012

Rozlohou je to stát zhruba poloviční, než je České republika, ale dálničních kilometrů má dvakrát tolik. Ovšem ani to v Nizozemsku nestačí. Pokud se tam chystáte autem, obrňte se trpělivostí.

Několikakilometrové kolony jsou totiž na nizozemských silnicích naprostou samozřejmostí. Sami Nizozemci dokonce tvrdí, že jich mají nejvíc v celé Evropě.

Každé ráno hlásí několik set kilometrů ucpaných dálnic. Rekord padl minulý rok kolem Velikonoc, kdy kolony měřily neuvěřitelných 900 kilometrů na celém území Nizozemska. Může se stát, že souvislá kolona mezi Amsterdamem, Haagem a Rotterdamem měří 35 až 40 kilometrů. Není to způsobeno žádnými opravami silnic, uzavírkami nebo nehodou, na vině je pouze hustý provoz, kdy se průměrná rychlost pohybuje do 20 km/h,“ přibližuje pro mnohé naše řidiče přímo infarktovou situaci zástupce českého velvyslance v Haagu Jakub Skalník.

Naštěstí mnoho lidí jezdí vlakem nebo na kole, jinak by se z dálnic stalo parkoviště. Možná i proto jsou cyklisté v Nizozemsku hájeni. Pokud dojde k nehodě auta s cyklistou, pak pro řidiče platí takzvaná presumpce viny.

Řidič automobilu musí dokázat, že on nehodu nezpůsobil. Cyklisté mají zvýšenou míru ochrany coby účastníci silničního provozu. Je skutečně zapotřebí být neustále ve střehu a mít přehled o dění kolem vašeho vozu, protože cyklisté kolem vás jezdí ze všech stran.“

Rychlostní limity jsou podobné jako u nás: v obci 50 km/h, mimo obec 80 km/h, na hlavních silnicích, což jsou červeně označené cesty, je maximální rychlost 100 km/h a na dálnicích 120 km/h. Pokuty za překročení těchto limitů jsou hodně vysoké. Hříšníkovi navíc může být odebrán řidičský průkaz do doby, než pokutu zaplatí.

Pokud jedete například na povolené stovce rychlostí 120 km/h, hrozí vám sankce 75 eur. Vyšší sazby jsou za telefonování za jízdy nebo průjezd na červenou - hříšník zaplatí až 160 eur. V Nizozemsku je tolerance 0,2 promile alkoholu v krvi, ale pokud vám naměří od 0,2 do 0,5 promile, dostanete pokutu ve výši 250 eur,“ vyjmenovává Jakub Skalník.

Nizozemsko je doslova prošpikováno radary, takže dodržovat rychlost je prakticky nutností, zároveň to ale neznamená, že byste nepotkali policejní hlídku. Naopak policisté jsou na silnicích vidět hodně často a jsou nekompromisní. Pokud však budete dodržovat tamní pravidla, můžete se těšit na výrazně ohleduplnější řidiče než na českých cestách. Navíc všechny dálnice jsou zdarma, poplatky se vybírají jen u některých tunelů.


Podívejte se, kam se můžete vydat s Motožurnálem po Evropě, na větší mapě
autor: evk
Spustit audio