Mnozí Rusové se bouří proti kabinetu Vladimira Putina

Zřejmě i obyčejný les může zahýbat politikou. V Moskvě se v neděli sešly nejméně dva tisíce lidí na koncertě na záchranu stromů, které musejí ustoupit výstavbě dálnice. Mnozí účastníci tříhodinového mítinku přitom kritizovali nejen kácení zelené plochy, ale i vládu premiéra Vladimira Putina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace na Puškinově náměstí v Moskvě

Demonstrace na Puškinově náměstí v Moskvě | Zdroj: ČTK

Bez mikrofonů a v těsném obklopení policejními jednotkami zpívali na moskevském Puškinově náměstí populární ruští rockoví zpěváci v čele s Jurijem Ševčukem. Použití zvukové aparatury úřady organizátorům protestního mítinku zakázaly. Ani fakt že 50 metrů od improvizovaného podia vedle sochy slavného básníka nebylo téměř nic slyšet, ale tisíce Moskvanů od účasti neodradil.

Společně s ekologickými aktivisty a zástupci nevládních organizací přišly dát najevo nesouhlas s pokračujícím kácením lesa ve čtvrti Chimky na okraji Moskvy, který má ustoupit dálnici do Petrohradu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demonstrace na záchranu lesoparku v moskevské čtvrti Chimky. Téma pro tamní zpravodajku ČRo Lenku Kabrhelovou.

„Zakazují nám říct nahlas, co si myslíme – že chceme dýchat čerstvý vzduch! Žádáme úřady, aby zvolily alternativní trasu, která by les minula,“ shrnula požadavky Moskvanů aktivistka Jevgenie Čirikovová.

Stromy jako zástupný problém

Přestože hlavním podnětem, který obyvatele Moskvy v nedělní podvečer do centra města přivedl, byly obavy o „plíce metropole“, jak aktivisté kácenému lesu aktivisté přezdívají, ze sloganů a hesel provolávaných spontánně davem jasně vyplynulo to, o čem politologové mluví už týdny. Padající stromy ve čtvrti Chimki se staly pro tisíce Rusů symbolem boje za vlastní práva.

„Jsem občan Ruska, záleží mi na mojí zemi a chci, abychom tu měli možnost žít dobře a hlavně svobodně,“ vysvětlil Českému rozhlasu populární rockový zpěvák Jurij Ševčuk, proč se rozhodl dát protestní akci tvář společně s respektovaným hudebním kritikem Artěmijem Trojickým.

Na moskevské demonstraci za záchranu stromů se sešlo na 2000 lidí | Foto: Lenka Kabrhelová

„Rusko už dál nemůže žít tak jako doteď, v té otupující narkóze. A tím ani nemyslím politiky, těm už nevěří a neváží si jich vůbec nikdo. Záleží mi na ruské společnosti, na lidech, kteří se v posledních deseti letech nechali uplácet novými auty, dovolenými v Egyptě, tupými televizními programy a pro to všechno zapomněli, že hlavní je žít důstojně a svobodně,“ dodává Trojickij, který považuje naplněné náměstí za jednoznačný úspěch.

Rusy zřejmě opouští lhostejnost

Rozhořčení nad lhostejností některých městských a státních činovníků bylo patrné snad u všech účastníků happeningu.

„Je mi smutno a stydno za to, co se v Rusku děje. Dřív jsme na podobné mítinky nechodili, ale pokrytectví a cynismus činovníků nás doslova vytahuje na ulici, nechci dál žít v takovém marasmu a nechci, aby v něm žily naše děti,“ řekla Českému rozhlasu jedna z účastnic mítinku, pětapadesátiletá Žanna Denisovová.

„Lidem zjevně není jedno, co se kolem nich děje. Les je jen metaforou, která ukazuje s jakou svévolí úřady postupují, jde jen o jeden z případů bezpráví, které se tu běžně děje, a to zdaleka ne to největší,“ vysvětluje Alexej Otradnov, jehož hudební skupina na pódiu také krátce vystoupila.

Otázkou ale zůstává, zda je koncert důkazem, že se ruská společnost začíná vychylovat z dosavadního směru. Zpěvák Ševčuk, který před pár měsíci vyvolal vlnu nadšení a pozdvižení, když se střetnul otevřeně s premiérem Putinem, je přesvědčen, že ano.

Moskevská demonstrace za záchranu stromů-Frontman skupiny DDT Jurij Ševčuk | Foto: Lenka Kabrhelová

„Lidé se probouzejí zatím pomalu, ale jinak to asi ani nejde. Vždyť i v Anglii a zbytku Evropy trvalo vytvoření demokratické společnosti staletí. V Rusku se v minulosti udělalo hodně chyb - lidé se dnes děsí slov jako je reforma, demokracie, svoboda, a není možné se jim, po všem co prožili, divit. Nejdůležitější je teď vrátit obyčejným Rusům důvěru, že to všechno nemusejí být prázdná hesla, ale slova se skutečným významem,“ dodává Ševčuk.

Lenka Kabrhelová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme