Slovensko chce údajně bojovat proti populismu, který ohrožuje Evropu

Postavili jsme se proti vybudování diktatury v Evropě. Tak Slovensko zdůvodňuje svoje odmítnutí pomoci zadluženému Řecku. To před hrozbou státního bankrotu zachránily až půjčky zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Nová vláda slovenské pravice ale nakonec Řekům peníze odmítla půjčit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikuláš Dzurinda během předvolební kampaně

Mikuláš Dzurinda během předvolební kampaně | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„O půjčce Řecku se v Evropě vůbec nediskutovalo.“ V rozhovoru pro rakouský deník Die Presse to uvedl slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda. Bratislava ale podle něj dává přednost dialogu, nikoliv diktatuře. Ministr tedy naznačil, že tlak na pomoc Řekům zaváněl až nedemokratickými postupy.

Slovensko je jedinou zemí eurozóny, která Řecku odmítla půjčit. Podle Bratislavy nelze pomáhat populistům, kteří léta jen hromadili dluhy.

Představitelé Evropské unie novou slovenskou vládu podrobili ostré kritice. Podle nich je neochota pomoci Řekům porušením pravidel evropské solidarity.

Ondřej Houska, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme